Secretul ''cafelei perfecte'', descoperit de matematicieni

Matematicienii au făcut un pas în plus în demersul de a afla formula ''cafelei perfecte''. 

În urma unor calcule complexe, ei au făcut lumină asupra procesului care stă la baza extragerii cafelei din grăunțe, în cafetieră, fapt ce i-ar putea ajuta pe consumatorii acestei băuturi să-i îmbunătățească gustul printr-o abordare științifică, informează miercuri BBC, potrivit Agerpres.

Deși cafeaua este una dintre băuturile preferate la nivel mondial, prepararea cafelei perfecte este, însă, o provocare pentru foarte mulți. De aceea, Kevin Moroney, de la Universitatea Limerick, William Lee de la Universitatea din Portsmouth și alți oameni de știință au încercat să înțeleagă parametrii care influențează produsul final.

Citește și: Cafeaua, băutura diavolului. Cine avea voie în cafenele

Ei au acordat atenție modului în care funcționează filtrele de cafea care reprezintă peste o jumătate dintre cele 18 milioane de cafetiere vândute în fiecare an în Europa.

În cazul aparatelor de preparat cafeaua dotate cu filtru, gravitația face apa să picure prin filtru extrăgând în acest proces compușii solubili din grăunțe. Ideea noastră este de a obține un model matematic complet al preparării cafelei ce poate fi folosit la proiectarea aparatelor de cafea, asemănător cu modul în care este utilizată teoria fluidelor și mecanica solidelor pentru a construi mașini de curse, a declarat dr. Lee pentru BBC News. Am luat în calcul efectul mărimii grăunțele măcinate asupra lichidului care iese din aparat. Lucrul care ne-a surprins este faptul că există de fapt două procese prin care cafeaua este extrasă. Unul foarte rapid, prin care cafeaua este extrasă din suprafața boabelor, și unul mai lent în care cafeaua iese din interiorul grăunțelor, a explicat acesta.

Citește și: Cafeaua care spune totul despre tine. Tu pe care o preferi?

Potrivit Dr. Lee, mărimea grăunțelor de cafea măcinată este cheia în prepararea cafelei perfecte.

În cazul în care grăunțele sunt puțin mai mari decât într-o râșniță standard, cafeaua este mai puțin amară, parțial datorită echilibrării dintre ceea ce iese din suprafața (grăunțelor — n.r.) și ceea ce iese din interiorul lor, a explicat dr. Lee. Când lucrurile sunt mai mari, are loc o descreștere a suprafeței totale a sistemului, a completat el. În plus, apa curge mai rapid prin cafeaua măcinată mare deoarece petrece mai puțin timp în contact cu grăunțele, ceea ce contribuie și la reducerea extracției, a adăugat dr. Lee care a mai spus că atunci când grăunțele sunt foarte mici este greu pentru apă să se strecoare printre ele, așa că aceasta petrece mai mult timp mișcându-se printre grăunțe, iar lichidul final va fi mai concentrat. În acest sens, cercetătorii susțin că ar trebui îmbunătățite aparatele de cafea pentru o anumită mărime a grăunțelor măcinate astfel încât să se obțină extracția perfectă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel