Orice localitate are nevoie de motor pentru a funcționa, iar primarul din Ciugud, Gheorghe Dămian, dezvăluie adevărata susținere din spatele celei mai dezvoltate și digitalizate comune din România.
Primarul comunei Ciugud, Gheorghe Dămian, a vorbit, în emisiunea ”Departe de România”, realizată de Gabriel Nuță, despre legea care permite autorităților locale să ofere tinerilor teren pentru casă. Acesta a punctat că este categoric o idee bună pentru dezvoltarea și întărirea comunităților românești, dând exemplul Germaniei. ”În 2000 - 2004, se aplica în comunitățile rurale din Germania, nu doar pentru construirea de case, dar și pentru atragerea de firme, puneau la dispoziție terenuri pentru investitori privați. În felul acesta, devii atractiv, pentru că viața unei comunități depinde foarte mult de media de vârstă. Dacă media de vârstă trece de 50 de ani, este o mare problemă. Acea comunitate se stinge ușor, ușor. Dacă media de vârstă o ții la 40 de ani, categoric vei avea copii și comunitatea, pe termen mediu și lung, va avea viitor” a spus edilul.
Citește aici mai mult despre comuna Ciugud: EXCLUSIV Comuna din România în care s-au mutat belgieni, italieni, olandezi, nemți. Candidatul cu cele mai mici șanse a transformat-o! ”Tot timpul am crezut că satul românesc trebuie să aibă viitor”
Întrebat despre oportunitățile de angajare din Ciugud, primarul a răspuns: ”În opinia mea, în viziunea unui primar, nu ar trebui să fie în vedere doar cum facem să ducem apă, să avem canalizare sau ca să arate bine dispensarul. Este foarte importantă relația noastră cu mediul privat. Și aici sunt două aspecte importante: cel financiar, activitatea privată într-o comunitate este principalul motor financiar pentru o administrație publică locală. Cu cât ai mai multe investiții private pe teritoriul administrativ al comunei tale, al orașului tău, cu atât vei avea mai mulți bani la buget. Cu cât ai mai multe investiții private, cu atât poți rezolva mai multe probleme pentru comunitatea ta. Am început în 2005 cu zona de dezvoltare economică, acum avem peste 40 de firme, peste 1000 de locuri de muncă. Dar cel mai important aspect de reținut este că peste 80% din veniturile noastre proprii vin de la cei 40 de investitori, care de obicei nu ne cer nimic, ne întreabă cu ce ne ajută, dar ne pun la dispoziție impozite și taxe cu care rezolvăm problema celor 3700 de locuitori din comună. Dacă n-am fi avut această zonă de dezvoltare economică, n-am fi avut bani pentru a scrie atâtea proiecte, pentru a le finanța. Al doilea aspect extrem de important este că prezența activității private în comunitate, îți rezolvă problemele sociale. Nu mai ai asistați sociali, șomeri, nu mai bagi mâna în bugetul comunei ca să-i îngrijești pe oamenii care poate nu ar fi avut ce pune pe masă. Lucrurile merg mână-n mână. Noi avem nevoie de forță de muncă”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci