Revoluție în construcții: A fost descoperit secretul cimentului roman capabil de autoregenerare

Sursa foto: pxhere.com
Sursa foto: pxhere.com

O descoperire promite a fi o revoluție în construcții. Cimentul roman este capabil de autoregenerare: acesta este secretul betonului folosit acum două mii de ani de vechii romani. 

De ce podurile, apeductele și clădirile romane supraviețuiesc trecerii timpului și după două mii de ani prezintă foarte puține semne de tasare? Mulți au încercat să găsească un răspuns. Secretul ar sta într-o compoziție pe bază de var neted care ar permite cimentului să se auto-repare atunci când se formează mici fisuri.

Secretul cimentului roman se pare că a fost descoperit de Admir Masic, profesor de inginerie civilă și de mediu la Institutul de Tehnologie din Massachusetts: ”De cel puțin cinci ani studiez betonul roman, întrebându-mă de ce structuri magnifice precum Panteonul, Colosseumul, dar și porturile, apeductele, podurile și băile termale au supraviețuit până în vremurile moderne”, a explicat Masic, care a crezut întotdeauna că în cimentul roman era un secret, scrie Focus.

Potrivit lui Masic, totul constă în ”amestecarea la cald” sau în acea procedură prin care o parte de var nestins este adăugată amestecului de beton, care reacţionează cu apa şi încălzeşte amestecul. Această procedură permite formarea de ”boabe” de var, care permit apoi auto-repararea.

Cercetătorul explică: ”Când betonul zilelor noastre se rupe, intră în el apa sau umiditatea și fisura se lărgește, slăbind întreaga structură. În schimb, cu amestecul romanilor, fisura se repara singură. Cum? Boabele de var care s-au format la producerea betonului se dizolvă odată cu infiltrarea apei: în acest fel furnizează ionii de calciu (adică atomi fără electroni) care, recristalizând, repară fisurile”.

Se știa de mult că în betonul roman există boabe de var, dar s-a crezut întotdeauna că sunt acolo întâmplător, poate ajunse ca impurități: din acest motiv nimeni nu se gândise vreodată că pot avea o valoare atât de importantă.

Acum Masic și grupul său de lucru, după ani de testare, au creat o tehnică care reproduce exact acel beton și au obținut certificările industriale ale Institutului de Mecanică a Materialelor din Elveția.

Prin urmare, noul beton este pe cale să intre pe piața construcțiilor. Firma lui Masic, start-up-ul Dmat, nu va distribui produse, ci tehnologia necesară. Cu alte cuvinte, va vinde clienților formulele de realizare a betonului auto-regenerator, care este cu 50% mai durabil decât precedentele. Nu numai. În comparație cu produse similare, producția acestui material emite cu 20% mai puțin dioxid de carbon și va costa cu 50% mai puțin.

Rezultatele studiilor făcute de Admir Masic au fost publicate AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel