EXCLUSIV  „Secretul” creierului sănătos și activ. Academicianul Leon Dănăilă: Sunt 7 stâlpi care au o importanță foarte mare / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @nadezdagorosko
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @nadezdagorosko

Academicianul Leon Dănăilă a fost invitat la emisiunea „DC Edu", de pe DC News și DC News TV, unde a explicat care sunt activitățile care mențin creierul sănătos. 

Academicianul Leon Dănăilă a evidențiat necesitatea unei îmbătrâniri active, care să permită individului să își păstreze capacitatea de a lua decizii și de a distinge între lucrurile bune și rele, pentru a preveni atrofierea creierului.

„Ce trebuie să facem în viața cotidiană ca să ne păstrăm echilibrul sănătății minții și al trupului?”, a întrebat Sorin Ivan, decan, director al revistei Tribuna Învățământului. 

„Toți centrii din creier au legături între ei, chiar dacă legăturile sunt mai evidente sau mai puțin evidente. Creierul, ca să-l păstrăm, să aibă o longevitate și să aibă o activitate nu numai în perioada adolescenței, ci și în cea mai tardivă, de îmbătrânire, să avem o îmbătrânire foarte activă, o îmbătrânirea care să impună individului respectiv să se poată îngriji, măcar să poată face niște diferențe între lucrurile bune și lucrurile rele, să nu se atrofieze creierul.", a spus academicianul Leon Dănăilă. 

 

3. Sursa foto... (brain-creier_47233800.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/,  @alisaa 

 

7 stâlpi ai sănătății creierului

Academicianul a subliniat importanța a 7 piloni ai sănătății creierului. Printre aceștia se numără activitatea fizică, succesul, satisfacția, somnul, alimentația și stresul. 

„Sunt cam 7 stâlpi ai sănătății creierului care au importanță foarte mare. Printre aceștia aș număra activitatea fizică, mișcarea. Ea are un rol foarte important. La copii, perioada de mișcare este mai îndelungată, ei au energie mai mare. Cu cât înaintezi în vârstă, trebuie făcută, dar într-un ritm mi mic. Nu trebuie să impunem un ritm fiindcă cu vârsta apar  și bolile cardiace.

Succesele și satisfacțiile sunt foarte importante. Dacă în viață nu ai succese sau satisfacții, atunci, activitatea te face mai depresiv, te face să nu mai devii atât de optimist și optimismul are un rol foarte important în menținerea imunității organismului și te păzește de diferite boli. Depresia poate să ducă la apariția cancerului. Sunt cercetări făcute experimental și s-a constat că oamenii depresivi fac cancer mult mai frecvent decât ceilalți. 

Somnul este foarte important. În timpul somnului se elimină toate substanțele metabolice care sunt nocive pentru creier. Somnul este absolut necesar. Cei care nu dorm cel puțin 6 ore pe noapte nu fac bine. Munca exagerată nu este bună. Trebuie să faci activități din toate domeniile ca să păstrezi creierul sănătos.", a spus academicianul.

 

Alimentația și stresul 

Acesta a subliniat că alimentația este deosebit de importantă pentru sănătatea creierului, iar stresul, în cantități moderate, este benefic. 

Alimentația este extraordinar de importantă pentru menținerea unei activități cerebrale corespunzătoare. Cu cât înaintezi în vârstă, carnea trebuie diminuată. La vârste mai înaintate, trebuie o alimentație hipocalorică conform activității pe care o duci ca să nu ne îngrășam și să nu facem din organism o activitate care să devină incomodă pentru inimă și pentru celelalte organe.

Stresul este și el necesar, dar în cantități mai mici. Are și el un rol benefic. Un om care trăiește în afara stresului, nu îi dă creierului posibilitatea să se dezvolte în mod normal. Deci și stresul, în cantități mici, te mobilizează.", a spus academicianul Leon Dănăilă la emisiunea „DC Edu", de pe DC News și DC News TV.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel