EXCLUSIV  Secretul gastronomiei din Delta Dunării. Ce este, de fapt, Storceagul. Trebuie să-l încerci când ajungi aici

Gastronomia din Delta Dunării este una cu totul aparte, iar preparatele făcute de oamenii locului vă vor încânta papilele gustative. Dacă nu v-ați programat încă vacanța de vara aceasta, vă recomandăm o croazieră pe Dunăre. 

Dacă pandemia de Covid-19 v-a făcut să vă luați gândul de la vacanțele în străinătate anul trecut și poate chiar și anul acesta, turismul românesc merită însă să fie descoperit, iar Delta Dunării este cu adevărat o minune a naturii. Și pentru că nimic nu se îmbină mai bine decât un concediu plăcut și descoperirea unei gastronomii cu totul aparte, vă recomandăm o croazieră pe Dunăre

Nava de croazieră Diana începe din această primăvară dezvoltarea turismului deltaic și vă va face să descoperiți tradițiile locului și gastronomia locală prin experiențe de neuitat

Secretul bucătăriei din Delta Dunării

Tanti Ghina sau bunicuța, așa cum o strigă toată lumea, este chef în bucătăria de pe vapor. Are cinci copii și nouă nepoți. Gătește de la vârsta de 17 ani, a lucrat pe navă pescador, iar acum le pregătește turiștilor cele mai alese bucate din pește. 

”Așa m-am născut probabil cu darul acesta de a găti. Îmi place meseria și o fac din suflet. Cu toată dragostea. Nu mă plictisesc de meseria asta nici la vârsta aceasta, de 71 de ani. Rețetele vin din propria inițiativă orice gătesc, de la prăjituri la saramură de pește, făcută în mai multe feluri. Saramura de pește eu o fac cu roșii, cu ardei, iese ca o plachie. Eu frig peștele, îi fac un sos cu cimbru, sare, piper, oțet”, ne-a declarat Gherghina Cheluţă.

Întrebată de ce este mai bună saramura de pește în Deltă, decât cea preparată în orice alt loc din țară, tanti Ghina ne-a spus: 

”Probabil că pui dragostea și gustul, cu ingredientele principale, cu usturoiul. Știți de ce e mai bună saramura de pește în Deltă? Pentru că e apa de baltă. Acesta este secretul. Apa noastră dobrogeană”, ne-a spus Gherghina Cheluţă.

VEZI ȘI: EXCLUSIV  GALERIE FOTO. Nava de croazieră Diana, PREMIERĂ pentru turismul din România. Experiență pentru iubitorii de călătorii. Barna Tanczos a TĂIAT panglica

Ce este Storceagul?

Și dacă ajungeți în Delta Dunării sau chiar pe nava de croazieră Diana, trebuie neapărat să încercați Storceagul. 

”Storceagul este ciorba albă cu pește. După cum ne-au spus și nouă cei bătrâni, se făcea mai ales la Sfântu Gheorghe și spuneau: ”facem și noi un Storceag?”. Se făcea cu ce găseau. O legumă, verdeață, pește. Se punea zarzavatul, peștele și îl dregeau cu zerul de la lapte. Pe timpuri. Noi l-am mai modernizat acum și îl dregem cu ou, smântână. Se face din Nisetru, Păstrugă, Morun, când se găsește. Noi facem mai mult din Somn pentru că nu are os”, ne-a povestit tanti Ghina. 

De altfel, în gastronomia locală mai găsiți și alte delicatese ce merită încercate. 

”Zacuscă de pește, chifteluțele de pește, cârnați din pește, mici de pește, sărmăluțe cu pește, musaca, pește umplut, pește cu varză, pește Crap la proțap. Aici gătim absolut de toate. Turiștii mănâncă de toate. Sunt unele persoane care vin și mănâncă pentru prima dată ciorbița de pește sau alte preparate”, a spus Gherghina Cheluţă.

Iar după un ospăț specific deltaic, nu se poate încheia masa altfel decât cu un desert local. Plăcinta dobrogeană cu brânză e ”la ea acasă”. În plus, gazdele vă vor oferi un vin bun de Dobrogea. 

VEZI ȘI: EXCLUSIV  Nava Diana, PRIMA croazieră în Delta Dunării. Revoluție în turismul din România, senzații TARI, experiență UNICĂ, peisaje ce-ți taie răsuflarea

Vezi mai multe imagini în Galeria FOTO

3. -imagine fara descriere- (bec08e31-4919-4ff1-8573-01f924b24c25_57214500.jpg)8. -imagine fara descriere- (a20dd329-a9e0-4788-aa87-213bbd2e606e_62929500.jpg)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel