Un medic japonez a dezvăluit secretul longevității sale.
Cercetările științifice arată că tulburările hormonale, lipsa exercițiilor fizice, fumatul și alcoolul subminează sănătatea umană și longevitatea. Factorii care contribuie la mortalitate includ, de asemenea, un sistem imunitar slăbit, expunerea la agenți toxici, folosirea armelor, comportamentul sexual oportunist, accidentele de mașină și utilizarea excesivă a substanțelor care creează dependență, scrie medium.com.
Importanța unui mod sănătos de viață este confirmată de exemplul medicului japonez Shigeaki Hinohara, care a pus bazele medicinei moderne în țara sa și a contribuit la transformarea Japoniei în țara cu cea mai mare longevitate. El a trăit până la vârsta de 105 ani.
Sfatul principal al lui Hinohara a fost să se amâne cât mai mult posibil pensionarea oamenilor. Acesta și-a justificat afirmația, explicând că vârsta de pensionare fusese întotdeauna stabilită la 65 de ani, pentru simplul motiv că speranța medie de viață era de 68 de ani. În zilele noastre, însă, se ajunge la 84 de ani în Japonia (80 de ani în Grecia), ceea ce înseamnă că oamenii nu ar trebui să înceteze să lucreze atât de devreme.
Iată câteva dintre declarațiile lui Hinohara care reflectă viziunea sa asupra bunăstării și, prin urmare, a longevității:
"Urc două scări împreună pentru a-mi mișca mușchii".
"Viața înseamnă a dărui. Am o nevoie incredibilă de a ajuta oamenii, de a mă trezi dimineața devreme și de a face ceva minunat pentru alții. Asta mă ghidează și mă ține în viață".
"Întotdeauna am în vedere obiectivele de azi, de mâine și pe cele din următorii cinci ani".
"Cu toții ne amintim că, în copilărie, când ne distram, de multe ori uitam să mâncăm sau să dormim. Cred că putem menține acest comportament ca adulți. Este mai bine să nu ne obosim corpul cu atâtea reguli, precum prânzul și ora de culcare".
"La micul dejun beau cafea, un pahar de lapte și puțin suc de portocale împreună cu o lingură de ulei de măsline. Uleiul de măsline este uimitor pentru arterele mele și îmi menține pielea tânără. Prânzul meu este format din lapte cu niște fursecuri sau nimic când sunt prea ocupat să mănânc. Nu mi-e foame niciodată pentru ca ma concentrez pe jobul meu. Cina este din legume, niște pește cu orez și de două ori pe săptămână 100 g de carne slabă".
"Nu urmați orbește ceea ce vă spune medicul. Când medicul dumneavoastră vă sfătuiește să faceți o examinare sau o intervenție chirurgicală, întrebați dacă ar sugera soției sau copiilor săi să facă aceeași operație. Contrar credințelor multor oameni, medicii nu pot vindeca totul. Deci, de ce provoca dureri inutile cu o intervenție chirurgicală?".
"Cred că muzica și terapia cu animale pot ajuta mai mult decât își pot imagina medicii".
"Durerea este misterioasă și distracția este cea mai bună modalitate de a o uita. Dacă un copil are dureri de dinți și începi să joci cu el, atunci el uită imediat de durere. Spitalele trebuie să aibă grijă de nevoile de bază ale pacienților: cu toții vrem să ne distrăm".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci