Secretul "mistreţilor radioactivi" din Germania: trufele, pentru care bogații lumii plătesc bani grei

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Oamenii de ştiinţă germani au descoperit de ce în corpurile mistreţilor din Germania există o cantitate mare de elemente radioactive.

Cercetătorii au atras atenţia asupra faptului că nivelul de radioactivitate a scăzut semnificativ la alte animale care au suferit de pe urma consecinţelor catastrofei de la Cernobîl, dar s-a menţinut în mod misterios la mistreţi. Ei au numit acest fenomen "paradoxul mistreţului".

Pentru a dezvălui misterul, oamenii de ştiinţă au examinat carcasele a 48 de mistreţi morţi, găsiţi în habitatele lor. În 88% din probe a fost depăşit nivelul admisibil al elementului radioactiv cesiu. Din cauza accidentului de la Cernobîl, pe teritoriul Europei, a pătruns izotopul cesiu-137, care are o perioadă de înjumătăţire de 30 de ani, astfel că efectele sale nocive au fost deja reduse semnificativ.

Cu toate acestea, un număr semnificativ de mistreţi au radioactivitate cauzată nu de cesiu-137, ci de cesiu-135, scrie Rador, citând euro-pulse.ru. Acest izotop este de obicei produs prin utilizarea armelor nucleare mai degrabă decât prin explozia reactoarelor nucleare şi are un timp de înjumătăţire mult mai lung - de 2 milioane de ani.

Principala sursă de cesiu-135 pentru mistreţi au fost ciupercile subterane gen trufe, al căror miceliu acumulează substanţe radioactive. Astfel, oamenii de ştiinţă cred că în 12-68% dintre cazuri, contaminarea radioactivă a fost cauzată nu de accidentul de la Cernobîl, ci de testele cu arme nucleare de la mijlocul secolului XX (de exemplu, Franţa a efectuat astfel de teste în Algeria, iar URSS în regiunea Astrahan). Cu toate acestea, nu este posibilă determinarea originii exacte a izotopilor. Studiul a fost publicat în jurnalul "Environmental Science & Technology".

Trufele, o delicatesă costisitoare

Trufele, care ar fi vinovate de radioactivitatea porcilor mistreți din Germania, sunt o adevărată delicatesă pentru care bogații lumii plătesc bani grei.

Există cel puțin 60 de specii diferite de trufe, dintre care doar 9 sunt comestibile. Printre cele mai comune soiuri se numără: trufele negre și trufele albe.

Prețul pe kilogram al trufelor albe (Tuber Magnatum Pico) poate varia de la 2.000 €/kg până la 6.000 €/kg. De exemplu, dacă prețul trufelor albe este de 4.000 de euro/kg, o bucată de 50 de grame ar costa 200 de euro, scrie agriculturalacostum.ro. Prețul pe kilogram al trufelor negre variază între 700–1.500 €//kg. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel