Cum se face că în trecut oamenii de la țară trăiau mai mult decât cei de la oraș?
În cea mai recentă ediție a emisiunii Nod în papură, sociologul Alfred Bulai și jurnalistul Val Vâlcu și-au adus aminte împreună, printre altele, și de vremurile de altă dată când totul era mai simplu, mai curat, fără aditivi, fără Halloween, fără media, fără griji și fără stres.
"Erau vremuri interesante. Gândește-te că oamenii ăia pe acolo trăiau spre 100 de ani. Adică dacă o femeie murea la 70 de ani plângeau în hohote că a luat-o Dumnezeu prea de tinerică. Să ne înețelegem: oamenii beau, de obicei trei patru pahare de vin pe zi, aveau mâncare sănătoasă pentru că fabrici prin zonă nu prea erau, mestecau tutun...
Val Vâlcu: Asta cu mestecatul să știi că e bine. Eliminau gudronul, ceea ce fac acum țigările astea electronice. Cancerul de la gudron vine, nu de la nicotină.
Alfred Bulai: Ce vreau să zic e că noi eram eco și nu știam. Nu știa lumea ce e aia eco, dar era eco 100% față de fake-urile de astăzi.
Val Vâlcu: Și, în primul rând, stresul, agitația... care nu erau. Viața era clară, simplă.
Alfred Bulai: Da, și aer curat, mâncare curată..."
Un alt secret al longevității ar mai fi fost lipsa grăsimilor procesate. Ca și grăsimi pentru gătit oamenii foloseau untura și seul. Unt mâncau doar boierii iar uleiul de măsline era importat și accesibil doar celor foarte bogați. Cânepa și inul au o istorie îndelungată în România, fiind cultivate și apreciate de-a lungul secolelor pentru multiplele lor utilizări. Aceste plante au fost valorificate pentru fibrele, semințe și, foarte probabil, pentru uleiul care poate fi extras din ele. Chiar și în zilele noastre, în unele regiuni, preparate tradiționale precum turta cu julfă, care este făcută cu semințe de cânepă, reprezintă o delicatesă apreciată în timpul ajunului de Crăciun.
Interviul complet, aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci