Secretul salarial, eliminat. Domeniile care dau dovadă de cel mai ridicat nivel de transparență

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Secretul salarial ar putea fi eliminat.

Vești bune pentru cei enervați de secretul salarial din anunțurile de angajare. În curând, s-ar putea renunța legal la această practică, iar angajatorii vor fi obligați să facă publice salariile. De fapt, se pare că unii angajatori deja au început să afișeze venitul pe care îl oferă în anunțurile de angajare. Potrivit specialiștilor, firmele care fac acest lucru au mai mult succes în recrutare decât cele care continuă să țină salariile în mare secret.

Schimbările se produc în contextul în care până în 2026, afișarea salariilor va fi obligatorie pentru toate companiile, potrivit unei directive europene. Tocmai din acest motiv pe una dintre cele mai mari platforme de recrutare din România, peste 40% dintre anunțurile de angajări au în prezent salariul afișat. Cei care se află în căutarea unui job sunt mulțumiți pentru că știu de la început cât vor câștiga, dacă le convine salariul oferit pentru un post anume și dacă mai are rost să aplice pentru el și să meargă la interviu. În cazul firmelor care țin salariul secret, de obicei oamenii aflau cu cât vor fi plătiți abia când mergeau la interviu, iar de multe ori, pentru că abia atunci aflau că nu le convine suma, tot procesul devenea timp pierdut.

”Domeniile care dau dovadă de cel mai ridicat nivel de transparență salarială sunt retail-ul, zona de servicii, zona de construcții, zona auto, turismul și horeca”, a precizat Ana Călugăru, head of communications, pentru Antena 3 CNN.

Ce salarii se dau acum pentru diferite meserii

”Un java specialist care pornește de la 2000 poate să ajungă până la 4000 de euro net, dacă este extrem de senior. Team leader, la fel, poate să pornească de la 2000 și să ajungă la 5000 de euro net. Un contabil-șef poate câștiga de la 1500 la 2500 de euro net. Un manager de recrutare poate porni de la 2000 de euro și poate ajunge la 2500 de euro net”, a spus Sorina Faier, specialist HR.

În multe firme însă, salariile șefilor rămân în continuare a fi ascunse.

”De obicei, pozițiile de top management sunt recrutate de către head hunter, care în timpul interviului face to face află salariul actual și care sunt așteptările salariale ale candidatului și nu sunt afișate public”, a mai spus Sorina Faier, specialist HR.

Măsura eliminării secretului salarial are scopul reducerea discrepanțelor salariale dintre femei și bărbați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel