Secretul tinereții pielii: Vitamina care încetinește îmbătrânirea

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @x9jt98
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @x9jt98

Bioflavonoidele (vitamina P) sunt molecule hidrosolubile de origine vegetală, bogate în antioxidanți. Funcția lor este de a combate semnele îmbătrânirii, fiind aliat al pielii, deoarece ajută colagenul să rămână puternic și într-o cantitate suficientă.

În general, toate vitaminele sunt bune (și necesare, în doza corectă) pentru a menține sănătatea în condiții optime. Ceea ce poate nu știi este rolul atât de important pe care îl au unele dintre ele în ceea ce privește pielea și îmbătrânirea acesteia. Ei bine, aici intervine vitamina P, cunoscută și sub denumirea de bioflavonoide, antioxidanți esențiali pentru a preveni îmbătrânirea pielii.

Prezentă în anumite alimente, vitamina P a intrat în forță în lumea cosmeticii, deoarece a demonstrat proprietăți împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi; pentru influența sa asupra calității și cantității colagenului (responsabil pentru fermitatea și tinerețea pielii), pentru îmbunătățirea circulației sanguine și pentru aspectul general al pielii.

Ce este vitamina P și cum acționează?

Vitamina P nu este o vitamină în sensul strict al cuvântului, ci denumirea sub care sunt incluse bioflavonoidele, un grup de micronutrienți esențiali necesari pentru a ne menține sănătoși.

Bioflavonoidele sunt o serie de nutrienți prezenți în anumite plante, responsabili pentru culorile vii ale multor fructe și legume. Acestea sunt molecule hidrosolubile, cu un puternic efect antioxidant, care au devenit indispensabile în multe creme cosmetice și suplimente alimentare datorită efectului lor asupra tinereții pielii.

În plus, bioflavonoidele sunt și antiinflamatorii, motiv pentru care sunt recomandate în special pentru pielea cu tendință acneică și pentru cea care începe să prezinte semne de îmbătrânire prematură din cauza unui stil de viață nesănătos și unei alimentații necorespunzătoare, printre alte cauze.

Unde se găsește vitamina P și cum poate fi adăugată în dietă

Având în vedere că sursa acestei vitamine (care nu este, de fapt, o vitamină) este vegetală, nu este greu de dedus că alimentele care conțin cele mai multe bioflavonoide sunt legumele și fructele, precum broccoli, ceapa, strugurii, merele, portocalele, lămâile, grepfrutul, afinele, căpșunile, zmeura și ciocolata neagră.

Fiind surse naturale de vitamina P, pe lângă efectul anti-îmbătrânire asupra pielii, aceste alimente furnizează și o serie de alți nutrienți benefici pentru sănătate. Totuși, dacă medicul recomandă o doză mai mare de flavonoide, există întotdeauna opțiunea suplimentelor alimentare.

În cazul în care optați pentru suplimentele alimentare, există câteva precauții de care trebuie să țineți cont, deoarece nu există o valoare standardizatată a cantității maxime de flavonoide. Dacă depășim cantitatea de care corpul are nevoie, am putea suferi reacții adverse care ar putea afecta funcția tiroidiană. De aceea, prescripția din partea unui specialist este deosebit de importantă.

În ce mod vitamina P favorizează calitatea pielii

După cum am menționat, bioflavonoidele sunt antioxidanți și antiinflamatori, două calități necesare în îngrijirea pielii pentru a preveni îmbătrânirea prematură.

Principalul beneficiu pe care îl oferă vitamina P este că stimulează producția naturală de colagen de către organism. Având mai mult colagen, pielea beneficiază într-o măsură mai mare de fermitate și elasticitate, ceea ce o face să aibă un aspect mai tânăr.

Vitamina P contribuie, de asemenea, la reducerea inflamației pielii la persoanele cu tenul mai sensibil. Puterea sa antioxidantă ajută la prevenirea apariției ridurilor, protejând pielea de stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi proveniți de la soare.

Mai mult decât atât, vitamina P a demonstrat beneficii și în prevenirea diabetului, anumitor tipuri de cancer, precum și a inflamației din ce în ce mai frecvente în organism, cauzate de obiceiuri alimentare și de stil de viață incorecte. În plus, acești bioflavonoizi acționează în sinergie cu vitamina C, făcând-o mai biodisponibilă pentru organism, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel