OVIDIU BOJOR - DOCTOR ÎN FARMACIE, Membru al Academiei de Ştiinţe Medicale CATRINEL PERIANU - MEDIC GENERALIST, în cartea sa PLEDOARIE PENTRU VIAŢĂ LUNGĂ: SĂNĂTATE PRIN SEMINŢE, LEGUME ȘI FRUCTE, scrie despre secretul longevității.
Nutriţionistii chinezi nu recomandă consumul de băuturi prea reci sau prea fierbinţi. Temperatura minimă nu trebuie să fie sub 10°C, iar cea maximă nu va depăşi valoarea de 40°C.
În legătură cu acest aspect, merită semnalat un amănunt interesant: în sondajele ce luau în studiu longevitatea, rezultatele erau foarte diferite în ceea ce priveşte alimentaţia vârstnicilor. Unii dintre aceştia consumau moderat băuturi alcoolice, alţii nu consumau deloc. Unii fumau, alţii nu, unii erau vegetarieni, alţii mâncau carne. Toţi însă declarau în aceste sondaje că niciodată nu foloseau alimente sau băuturi foarte reci sau foarte calde.
Se vor avea în vedere mesele la ore fixe, în scopul creării unui act reflex care să stimuleze pofta de mâncare. Se recomandă ca alimentele cele mai consistente să fie consumate dimineaţa, astfel ca spre seară alimentele să fie din ce în ce mai uşoare.
Înainte de îngurgitare (înghiţire), alimentele trebuie mestecate (triturate) de cel puţin 10 ori. În timpul mesei, întreaga atenţie va fi concentrată asupra hranei, înlăturând orice gând străin, iar discuţiile purtate vor fi cât mai puţine şi deconectante.
Măncarea bătrânilor trebuie să fie cât mai simplă, uşor digerabilă, având la bază cât mai multe fructe, legume şi seminţe şi cât mai puţine grăsimi şi protide animale (carne), fiind indicat consumul de lapte, produse lactate şi ouă, dar şi acestea în cantităţi moderate.
Se vor evita condimentele, cafeaua, ciocolata, prăjiturile bogate în grăsimi; totodată, untul şi grăsimile vor fi utilizate tot în cantităţi moderate.
Numeroasele studii efectuate azi în domeniul medicinei tradiţionale chineze (cum ar fi, de exemplu, cele ale dr. Bob Flaws, 1995) subliniază faptul că o dietă echilibrată nu numai că previne sau chiar vindecă numeroase boli specifice vârstei a treia, dar prelungeşte mult viaţa.
În dieta vârstnicilor se vor include grăunţe germinate (Grâu, Porumb, Orz, Ovăz), seminţe de legume (Fasole, Mazăre, Linte, Soia), legume şi zarzavaturi „roşii" şi „galbene" (Sfeclă, cartofi, dovlecei, morcovi). Legumele nu trebuie să lipsească de la nici o masă.
Se vor evita alimentele fierte sau prăjite în grăsimi ori completate cu sosuri, precum şi murăturite sau alte alimente fermentate. Aromele artificiale create prin fermentaţie forţată conţin toxine nocive organismului, generatoare de boli. Este recomandat în special Orezul, deoarece hrâneşte yin-ul din corp, dar este necesar să fie consumat în combinaţie cu legume.
Ca o regulă generală, persoanele în vârstă trebuie să mănânce de mai multe ori pe zi câte puţin, ori de câte ori le este foame, scrie Ovidiu Bujor. În cartea sa veți găsi o sumedenie de alte lucruri extrem de interesante.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News