Prof Univ Dr Vlad Ciurea a spus care este secretul unei vieți bune.
„Secretul unei vieți bune este echilibrul. Trebuie mereu să avem în vedere să fixăm „cântarul” așa încât grijile, facturile, scandalurile politice și toate problemele care ne afectează să fie contrabalansate de liniște, relaxare, optimism și bucuria de a trăi. Când una cântărește mai mult, înseamnă dezechilibru. Nu îmi spuneți că e greu... Vă spun din proprie experiență: totul se învață. Zi de zi”, a scris pe Facebook neurochirurgul Vlad Ciurea, doctor în ştiinţe medicale şi profesor universitar.
„Bătrânețea se pregătește din tinerețe. (...) Se poate să ne pregătim din timp pentru bătrânețe: Nu luați prea mult în greutate, pentru că acea greutate este nocivă atât pentru circulația sângelui, cât și pentru coloana vertebrală. Ea „cară” organismul și cu cât e mai greu, cu atât efortul e mai mare. Nu luați medicamente în exces, ci tratați cauza. Faceți mișcare, stați în natură cât mai mult. Odihniți-vă. Consumați alimente cât mai naturale. Munciți atât cât să vă puteți și bucura de munca dumneavoastră. Bucurați-vă de prieteni și de lumea din jur – socializarea este vitală pentru creier. Nu vă refuzați mici plăceri. Timpul trece repede. Colectați cât mai multe amintiri frumoase!”, a recomandat Vlad Ciurea.
Amintim că Vlad Ciurea a fost întrebat ce îi place creierului când vine vorba de alimentație.
„Creierului nu-i plac grăsimile, cărnurile grele, slănina. Pentru un creier în formă, avem nevoie de carne slabă de curcan, de pește slab, dar și de pește gras, de somon, fiindcă are acizi grași nesaturați. Avem nevoie de toate semințele posibile, iar România este plină de una din cele mai bune semințe pentru creier: sămânța de dovleac crudă, care ajută la producerea anumitor neurotransmițători, responsabili cu starea de bine. Nuca seamănă ea însăși cu creierul uman, este unul dintre cei mai buni sâmburi. Pătrunjelul, usturoiul, busuiocul proaspăt, rozmarinul și plantele aromatice, în general, stimulează activitatea nervoasă. Creierului îi plac la nebunie și dulciurile, are nevoie de ele. Zahărul însă nu este bun pentru creier, este un drog care creează reacții de dependență. Și nici amidonul din făinoase nu este bun. Trebuie să ne luăm zahărul din fructe și miere. Citricele sunt excelente, fiindcă avem nevoie de cantități mari de vitamina C. Mango și avocado sunt foarte bune. Rodiile și strugurii negri au mulți antioxidanți. Și-i mai place creierului ceva, care ne place tuturor: ciocolata! Să-i dăm cacao și ciocolată cât mai pură, mai amăruie, mai neînsiropată. Și un pahar de vin roșu, din când în când”, a spus Vlad Ciurea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu