Atingerea fericirii nu este întotdeauna un proces simplu, iar psihiatrul spaniol Enrique Rojas este conștient de acest lucru. De aceea, el își aduce contribuția pentru a ne fi mai ușor să găsim calea potrivită.
Fericirea este un ideal la care majoritatea oamenilor aspiră și nu este întotdeauna ușor de obținut, deoarece nu există o formulă magică care să ne ajute să o atingem. De asemenea, fericirea nu este aceeași pentru toată lumea, așa că fiecare persoană trebuie să-și găsească propria cale spre fericire.
Deoarece fericirea nu este ceva absolut, chiar și acele persoane care afirmă că sunt fericite ar dori să fie și mai fericite. Astfel, atât cei care fac parte din grupul persoanelor fericite, cât și cei care spun că nu sunt, par să continue căutarea acelui "extra" care le-ar putea face viața și mai împlinită. Găsirea fericirii, așa cum am menționat, nu este întotdeauna simplă, așa că ascultarea experților poate să ne ofere câteva indicii de urmat dacă dorim să o obținem.
În cadrul uneia dintre conferințele organizate de Mentes Expertas, psihiatrul Enrique Rojas a dorit să împărtășească o parte din cunoștințele sale, explicând că „o persoană fericită este aceea care a știut să își contureze un proiect de viață, coerent și realist, cu picioarele pe pământ”, un proiect de viață ce se învârte în jurul a patru concepte: iubire, muncă, cultură și prietenie.
Conform cunoștințelor acumulate de-a lungul anilor de cercetare și exercitare a profesiei sale, și pe baza acestor patru elemente menționate, expertul concluzionează că „fericirea constă, urmând acest raționament, într-o muncă artizanală pe care o facem fiecare dintre noi, în funcție de experiențele noastre personale, cu aceste patru elemente care formează constelația noastră geografică”. El nu neglijează un al cincilea element, care se adaugă celor anterioare, și anume pasiunile.
Este important de știut că, deși Enrique Rojas stabilește câteva linii directoare, fiecare proiect de viață în căutarea fericirii trebuie să fie individual, deoarece fiecare persoană este diferită, iar calea și obiectivele sale sunt, de asemenea, unice. El consideră că fericirea nu este o destinație, ci un drum de parcurs, iar pentru a face acest lucru, este necesar să ținem cont de aceste șase chei:
Un obiectiv concret. Punctul de plecare al acestui drum este să știm ce vrem să obținem; acest lucru este diferit pentru fiecare persoană, de aceea a ști ce ne dorim în viață este esențial. Nu este o sarcină ușoară; uneori necesită multă reflecție și muncă asupra sineului, cerând răbdare și bunăvoință față de noi înșine.
A fi coerent. Odată identificat obiectivul nostru, pașii care ne conduc către acesta trebuie să fie coerenti și armonioși, având proporție în elementele lor.
Trebuie să țineți cont de cele cinci elemente despre care am vorbit anterior: iubire, muncă, cultură, prietenie și pasiuni. „Știind că primele două au un rol principal: iubirea și munca sunt cele două componente esențiale pentru a fi fericit”, explică specialistul.
Fericirea constă în iluzie și, de aceea, este necesar să o alimentăm cu dorință, speranță și entuziasm. Acestea ne vor împinge să avansăm în direcția atingerii obiectivului nostru.
Motivația este fundamentală, deoarece va fi voința cea care ne va împinge înainte. Voința și motivația sunt foarte interconectate, iar dacă există o motivație puternică, „voința devine mai robustă și depășește adversitățile și dificultățile cu mai multă fermitate”.
Este esențial să fii pozitiv. „Starea de fericire, în diferitele sale forme, este însoțită de o stare de spirit pozitivă, plină de nuanțe, în funcție de circumstanțele date în acel moment”, printre alte cauze, cum ar fi răspunsurile chimice și neuronale pe care Rojas le ia în considerare, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu