Știm că este perioada postului, dar pentru cei care nu țin postul și pentru cei care se vor lăuda cu bucatele lor de Crăciun, dăm câteva trucuri simple pentru o friptură delicioasă.
De multe ori, friptura nu are acel gust autentic de... friptură, deși o lăsăm la marinat, avem grijă să o condimentăm și o prăjim în cele mai bune tigăi, grill, de fontă sau în ce avem noi mai bun. Pare simplu să faci o friptură: o iei, o pui în tigaie și gata. Dar e mult mai complicat de atât, detaliile sunt cele care fac diferența.
Cele mai frecvente greșeli în prepararea fripturii sunt:
- tigaia nu este incinsă sau nu este incinsă îndeajuns. Sfat: puteți testa cu câteva picături de apă, dacă se evaporă imediat înseamnă că mai trebuie lăsată la încins, dacă se formează bule rotunde înainte de a se evapora, e momentul perfect să puneți bucățile de carne.
- bucățile de carne sunt scoase din frigider și aruncate în tigaie. Sfat: bucățile care urmează a fi preparate trebuie scoase cu aproximativ 30 de minute înainte din frigider, pentru a fi la temperatura camerei.
- punem carnea umedă, cu apă în tigaie. Sfat: Carnea trebuie spălată când o scoatem din frigider, chiar dacă anterior a fost lăsată la marinat, apoi, cu șervelețe uscate trebuie să o ”uscăm”, luând apa de pe bucățile de carne. Le dăm cu puțin ulei de măsline și le lăsăm cele 30 de minute înainte de a fi gătite.
- sunt puse în farfurie imediat după preparare. Sfat: Pentru a-și păstra savorile naturale, după preparare, bucățile trebuie puse într-un bol acoperit pentru câteva minute. Așa nu se vor scurge sucurile în farfurie, ci vor fi păstrate în preparat, care va deveni mai savuros și mai fraged.
- sunt condimentate înainte de preparare. Sfat: Chiar dacă sunt puse la marinat înainte, bucățile de carne trebuie să treacă prin procesul de spălare menționat anterior. Condimentele se ard în tigaie, iar efectul nu e cel dorit. Prin marinare, bucățile de carne preiau gusturile din condimente, deci dacă le înlăturați prin spălare nu veți obține o friptură mai puțin gustoasă. Prin urmare, puneți sare și piper pe bucăți după ce o întoarceți pe a doua parte prăjită.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu