Care e secretul unui piure de cartofi pufos.
Piureul de cartofi este unul dintre cele mai căutate preparate din lume, fiind folosit ca garnitură alături de diverse tipuri de carne.
Cea mai veche rețetă de piure de cartofi se găsește în "The Art of Cookery" (n.r. "Arta Gătitului"), carte redactată în anul 1747 de Hannah Glasee. Pe atunci, se făcea doar cu leguma de bază, cartoful, lapte, sare și unt, potrivit playtech.ro
În zilele noastre, pe lângă ingredientele enumerate, mai pot fi adăugate ierburi (în special pătrunjel și oregano), condimente (nucșoară, boia sau usturoi), alte legume (cum ar fi ceapa), brânză, slănină, smântână.
O variantă franceză, de exemplu, are în compoziție și gălbenuș de ou, care îi dă preparatului un plus de cremozitate.
Cunoscut după rețeta de cartofi fierți cu lapte, unt, sare și piper, care în esență iese cremos și pufos, lucrurile nu stau mereu așa.
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit adevărata rețetă de piure, cu care sigur nu vei da greș.
Ingrediente
5-6 cartofi
sare
piper
300 ml lapte
100 g unt
Mod de preparare
1. Pune o oală cu apă pe foc și aruncă puțină sare în ea.
2. Curăță cartofii de coajă, iar când apa începe să fiarbă, adaugă-i cu grijă în oală.
3. Într-un alt vas, pune laptele și untul și lasă pe foc până când amestecul ajunge la punctul de fierbere.
4. Când cartofii sunt fierți, după ce ai probat asta cu o furculiță, scurge-i de apă și pasează-i cu ajutorul unei ustensile speciale pentru piure.
5. Pune câte un polonic de lapte și unt peste cartofi, amestecând în acest timp ușor cu un tel.
6. Adaugă lichid până când obții consistența dorită.
7. Atenție, piureul de cartofi nu trebuie să fie nici prea ferm, nici prea lichid.
La final, după ce ai obținut consistența potrivită, condimentează cu sare și piper, după gust.
Cu toții preparăm orez de multe ori, dar trebuie să știi că există câteva greșeli pe care le facem fără să ne dăm seama și care alterează gustul orezului și îl fac mult mai greu de digerat.
Iată ce trebuie să eviți pentru a obține o mâncare de orez ca la carte, indiferent cum decizi să-l gătești: pilaf, risotto, la cuptor sau, mai practic, la microunde.
Amandine Geers, o autoare franceză de cărți gastronomice, arată cele cinci greșeli pe care le facem și care trebuie evitate.
Greșeala 1: nu măsori cantitățile
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News