Economistul Adrian Câciu lansează un avertisment cu privire la relansarea economică a sectorului HORECA.
"Revenirea HORECA se va face în ordine inversă și anume: CA-RE-HO.
Cateringul este cel care își revine primul, acesta funcționând în limite minimale în starea de urgență și amplificându-se odată cu revenirea oamenilor la muncă și derularea starii de alerta.
De la 1 iunie se vor deschide terasele si incepe si a doua componentă sa functioneze(RE - restaurante si terase).
Hotelurile vor incepe sa deschida si ele dar revenirea va fi mai dificilă, pe de o parte datorita costurilor mari care înglobează si cele trei luni cand nu au functionat, dar mai ales datorita scaderii cererii de servicii hoteliere care se va manifesta pe tot parcursul anului.
În acest an, simpozioane, cursuri, traininguri, evenimente care includ cazari sunt putin probabile în restul primului semestru iar în cel de-al doilea semestru destul de improbabile din cauza costurilor pe care companiile furnizoare ar fi dispuse sa le suporte.", a scris Adrian Câciu pe pagina sa de Facebook.
"Din păcate si în acest sector se alege calea cea mai simplă și mai puțin costisitoare pentru stat, adică se lasa totul pe umerii antreprenorilor si nu se ofera nici măcar o predictibilitate a masurilor.
Era o bună ocazie pentru elaborarea si mai ales adoptarea si implementarea unei strategii nationale pentru industria turismului care sa aiba in vedere investitii strategice in 31 de statiuni balneare(cu tot ce inseamna, hoteluri, baze de tratament, restaurante, spații de divertisment) in care statul sa investeasca alaturi de antreprenori si apoi sa concesioneze investitiile pe o perioada de 10 ani, iar concesionarii privati sa aiba dreptul sa preia in administrare ulterioara permanenta statiunile. Investitiile se puteau face din imprumuturi cu perioada de grație extinsa in care nu platesti rate pe perioada executiei investiției.
Un plan similar de investiții putea fi abordat pe litoral unde investitori mari(inclusiv TUI dar si fonduri de investitii importante din domeniu) ar fi putut sa fie partenerii statului pentru realizarea unor complexe turistice cum vedem la bulgari sau la turci.
Un plan similar ar fi putut avea in vedere realizarea a minim 10 statiuni montane pentru practicarea sporturilor de iarna si nu numai.", a mai scris economistul.
"Costul statal al unui astfel de program strategic pe dezvoltarea turismului : 5 mld euro pe 10 ani.
La care se adauga si aportul investitorilor privati de anvergura, aport care se ridica tot la aceeasi valoare.
Dar noi, nu!
Noi insistam sa mergem in continuare dupa cum s-a descurcat fiecare antreprenor si sa ne laudam ca antreprenorul mai respira de parcă am avea un merit.
Si uite asa, trec oportunitatile pe lângă noi, in timp ce ne intereseaza campaniile de informare despre cum sa ne spălăm pe mâini!
Aici suntem, tare îmi e că rămânem doar cu spălatul pe mâini.", a conchis Adrian Câciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News