EXCLUSIV  Sectorul materialelor de construcții, în derivă. Florin Spătaru (secretar de stat) prezintă ce măsuri va lua Guvernul pentru a salva acest domeniu

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Florin Spătaru, consilier de stat și fost ministru al Economie, a prezentat evoluția măsurilor care vin în sprijinul producției materialelor de construcții.

 

La începutul mandatului, premierul Marcel Ciolacu a anunțat un program de sprijinire al sectorului materialelor de construcții. Întrebat unde s-a ajuns cu măsura, consilierul de stat Florin Spătaru a anunțat:

„Este un proiect care, de asemenea, fusese anunțat și de mine în perioada anterioară. Avem hotărârea de guvern adoptată, urmează ca Ministerul Economiei să lanseze ghidul de aplicare. E un program multianual, de 150 de milioane de euro, în fiecare an, pentru susținerea producției de materiale de construcții. Pot beneficia producătorii care se regăsesc în codurile CAEN menționate în hotărârea de guvern - își pot extinde capacitățile de producție sau pot veni cu unități noi de producție.

Avem, în continuare, un deficit de producție - importăm destul de mult, ceea ce afectează producătorii de acoperișuri din tablă, producătorii de materiale de izolație, producătorii de fier beton sau produse care susțin această industrie. Cu cât vom reuși să producem mai mult, vom avea costuri competitive și vom putea să ne îndeplinim aceste obiective. De aceea, în zona materialelor de construcție, mă bucur că Ministerul Economiei a aprobat, în ședința de guvern, foarte repede această hotărâre. Urmează să apară aceste instrumente financiare și în alte sectoare cheie”.

Întrebat cum s-a ajuns la concluzia că este nevoie de intervenție în sectorul materialelor de construcție, Spătaru a răspuns:

„Ne uităm foarte simplu pe codurile vamale ale importurilor. Acolo vom vedea ce importăm, unde avem aceste deficite și, bineînțeles, sectorul construcțiilor, ținând cont și de banii pe care îi alocăm din PNRR pentru investițiile majore în infrastructură, e prioritar. Acolo trebuia să intervenim în primă fază. Urmează după aceea și sectorul metalurgic - oțel, aluminiu - pentru că acolo trebuie să venim cu oțelării electrice, să introducem hidrogenul în procesele de producție și să putem eficientiza, dar să și creăm acele produse realizate cu tehnologii verzi”.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel