Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) a invitat secuii şi maghiarii transilvăneni la o mare adunare secuiască de Centenar care va avea loc la 18 noiembrie în piaţa centrală din Sfântu Gheorghe, a transmis MTI pe fluxul său de ştiri în limba română.
Conform apelului semnat de către preşedintele CNS, Balazs Izsak, şi transmis, la începutul săptămânii, agenţiei ungare de presă MTI, consiliul anunţă un miting de mare anvergură, similar Marelui marş al secuilor, de acum cinci ani. Potrivit sursei citate, participanţii la eveniment îşi vor aduce aminte de dificultăţile şi lupta din ultimii o sută de ani, de fondatorii Consiliului Naţional Secuiesc, de Divizia Secuiască şi de Regiunea Autonomă Maghiară desfiinţată în urmă cu cincizeci de ani. Totodată, se doreşte realizarea unei retrospective a celor cincisprezece ani care au trecut de la reînfiinţarea CNS. Marea adunare secuiască de Centenar va fi, conform invitaţiei, un eveniment care se adresează şi viitorului, respectiv va conferi un nou impuls luptei pentru autonomie, mai scrie MTI.
În cadrul apelului, CNS apreciază că autonomia este o instituţie a libertăţii, un cadru al instituţiilor educaţionale, economice şi culturale proprii. Potrivit consiliului, acesta este cadrul în care se poate rezolva, definitiv, problema Liceului Teoretic Szekely Mikó din Sfântu Gheorghe, renaţionalizat după retrocedare, al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi al Liceului Teologic Romano-Catolic II Rákóczi Ferenc din Târgu Mureş.
”Luptă de autonomie”
"Cei care doresc să folosească simbolurile secuieşti, în mod liber şi fără ameninţări, să vină la Sfântu Gheorghe! Aşteptăm tinerii din Secuime şi din Transilvania! Lupta pentru autonomie are loc pentru viitorul nostru; succesul nu poate fi obţinut decât printr-o participare activă, determinată. Dacă vreţi ca aici, acasă, să fie mai bine, decât oriunde în lume, veniţi la Sfântu Gheorghe!", se menţionează în apel, în care se adaugă că această adunare generală oferă şi oportunitatea de a-l comemora pe episcopul romano-catolic maghiar de Alba Iulia, Marton Áron, considerat drept cel mai mare secui din secolul al XX-lea.
"Să transmitem Bucureştiului că secuii nu renunţă la lupta pentru autonomie! Iar autorităţilor publice româneşti, care se luptă unele cu altele, le transmitem: dacă România nu va fi un stat democratic, dacă nu va fi un stat de drept, nu va apuca aniversarea a 200 de ani de existenţă! Secuimea solicită ordine constituţională şi stat de drept, iar în interiorul acestora, autonomie teritorială. Autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc este o condiţie prealabilă pentru reconcilierea româno-maghiară şi o condiţie prealabilă pentru stabilitatea în regiune. Să exprimăm acest mesaj la Sfântu Gheorghe, la 18 noiembrie 2018, se mai menţionează în apelul CNS, citat de MTI. A
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News