Europarlamentarul Carmen Avram a vorbit despre Politica Agricolă Comună, Green Deal și criza alimentară, în exclusivitate pentru DC NEWS și DC NEWS TV.
Val Vâlcu a întrebat-o pe Carmen Avram dacă este mulțumită de acordul privind noua Politică Agricolă Comună, dat fiind faptul că negocierile au fost dure, iar rezultatele imprevizibile până în ultimul moment, dar și cum s-a ajuns la varianta de astăzi.
"Mulți dintre români cred că subiectul agriculturii nu necesită un interes sporit. Agricultura are rol în fiecare zi prin ceea ce punem în farfurie și prin faptul că agricultura reprezintă un element de siguranță națională, mai ales în contextul în care se vorbește despre o criză alimentară și e momentul să fim tot mai atenți la ceea ce se întâmplă.
În legătură cu acest PAC, cred că cu un an înainte de implementarea noii Politici Agricole Comune, nu se mai pune problema de mulțumire sau nemulțumire. Votul care s-a dat a fost un gest de responsabilitate din partea europarlamentarilor, pentru că trebuia să se ajungă la un compromis, trebuia să se definitiveze negocierile, pentru că altfel riscam să punem securitatea alimentară a UE, a întregii Uniuni și a românilor în pericol.
Acordul la care s-a ajuns e un compromis, el nu poate să mulțumească pe toată lumea. Pentru unii e prea puțin, pentru alții e prea mult din punct de vedere al ambițiilor de mediu, dar e un acord care s-a negociat vreme de trei ani. Comisia Europeană a întârziat jumătate de an să propună cele trei regulamente, apoi au început negocierile în Parlamentul European, apoi au avut loc alegerile din 2019, Parlamentul European s-a reconfigurat, sunt oameni noi în toate comisiile, componența CE s-a schimbat și ea, negocierile au fost în impas luni la rând și așa am ajuns în situația în care suntem în perioada de tranziție spre noul PAC și e deja foarte, foarte târziu.” a declarat Carmen Avram, în exclusivitate pentru DC NEWS și DC NEWS TV.
”Negocierile au fost printre cele mai dure negocieri la care am asistat, dacă nu chiar cele mai dure! Nimic nu e stabilit până când totul nu e stabilit. S-a negociat literalmente până în ultima secundă.
Pentru România, cel mai mare pericol ar fi fost să se plafoneze subvențiile. Aici am avut o problemă timp de doi ani aproape, să ne luptăm să nu fie plafonate, pentru că există un curent în Parlamentul European, că trebuie să pedepsim fermierii mari pentru a fi salvați fermierii mici. De ce să fie pedepsiți fermierii mari? Vezi mai mult aici
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News