Premierul Nicolae Ciucă a avut o declaraţie de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Cei doi lideri au vorbit, printre altele, despre situaţia de securitate la Marea Neagră.
"România este un aliat important şi apreciem contribuţiile făcute la consolidarea securităţii în acest moment crucial. Găzduiţi unul dintre cele mai noi grupuri de luptă ale NATO din Marea Neagră, sunteţi unul dintre liderii cheltuielilor din apărare, şi găzduiţi o parte cheie a sistemului NATO de apărare anti-aeriană. Apreciem şi faptul că veți găzdui o întâlnire diplomatică NATO luna viitoare.
Preşedintele Putin eşuează pe câmpul de luptă, aşa că răspunde cu atacuri nediscriminatorii asupra teritoriului Ucrainei, împotriva civililor şi a infrastructurii, şi mai are şi o retorică periculoasă nucleară. Vedem şi că Rusia acuză Ucraina că se pregăteşte de folosirea unor bombe murdare. E absurd. Aliaţii resping aceste acuzaţii şi Rusia nu trebuie să folosească pretexte false pentru escaladarea războiului. NATO nu va fi intimidată din susţinerea Ucrainei, oricât ar dura. În fiecare săptămână, forţele Ucrainei devin mai puternice şi mai bine echipate. În acelaşi timp, ne întărim şi propria apărare.
Avioanele din Canada ţin cerul Europei în siguranţă, şi mii de soldaţi francezi, olandezi, belgieni sunt în România pentru a descuraja agresiunile. Aceşti paşi trimit un mesaj sigur. NATO este pregătită să apere România şi toţi aliaţii săi", a declarat Jens Stoltenberg.
"Rusia a transformat o parte din Marea Neagră într-o zonă de război. S-au tras rachete de către navele de război ruseşti spre oraşele ucrainene. Timp de luni întregi, forţele ruse au blocat porturile ucrainene. Facem apel la Rusia să reînnoiască acordul pe grâne, cu ONU şi să asigure furnizarea continuă de mâncare spre cei care au nevoie.
Mulţumim României pentru contribuţiile importante la NATO, încă o dată", a mai spus secretarul general NATO.
"Am discutat despre ameninţările de securitate şi provocările din Marea Neagră, zonă importantă strategic pentru NATO. Securitatea din regiune continuă să fie ameninţată de războiul ilegal pornit de Rusia în Ucraina. Ne-am exprimat îngrijorarea faţă de efectele pe care comportamentul iresponsabil al Rusiei le-ar putea avea asupra regiunii euro-atlantice. Având în vedere dinamica şi lipsa de predictibilitate a Rusiei, am cerut ca NATO să continue să monitorizeze situaţia din Marea Neagră.
Crearea grupului de luptă condus de Franţa, la care se alătură soldaţi din Ţările de Jos şi Franţa sunt dovada concretă a solidarităţii care caracterizează această alianţă. Le mulţumesc acestor ţări pentru implicare, mulţumesc şi SUA pentru prezenţa în România. Apreciem rolul activ şi implicarea secretarului general NATO în luarea deciziilor pentru asigurarea securităţii euro-atlantice.
Întreaga implementare a tot ceea ce au decis liderii alianţei este o prioritate. Întărirea securităţii este esenţială dacă alianţa vrea să răspundă prompt la toate ameninţările cu care se confruntă", a replicat premierul Nicolae Ciucă.
VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu