Pandemia de coronavirus va schimba şi modul în care este privită noţiunea de securitate naţională, spun specialiştii.
Astfel, dacă până acum agenţiile de spionaj şi guvernele se îngrijorau mai mult de atacuri teroriste, în viitor raportările ar putea face referire la virusuri ascunse de autorităţile unor ţări de la capătul globului.
De la atacul asupra World Trade Center, de acum 20 de ani, noţiunea de securitate naţională a fost dominată de terorism. Cu toate astea, optica autorităţilor pare să se fi schimbat acum, după izbucnirea pandemiei de coronavirus. Astfel, se ridică un semn de întrebare asupra unor potenţiale crize de sănătate, care ar putea afecta statele mai mult decât un atac terorist.
În SUA, spre exemplu, pandemia a fost catalogată ca o problemă de securitate naţională de gradul I, nivelul cel mai înalt. Dar asta nu s-a reflectat şi în resursele cu care a fost înfruntată criza, spre deosebire de modul în care se răspundea atacurilor teroriste sau a războaielor.
În perioada următoare, agenţiile de spionaj ar putea să nu se mai concentreze pe reţele teroriste sau pe lideri radicali, ci pe cum arată situaţia în sistemul de sănătate dintr-o anumită ţară. Asta înseamnă şi recrutarea de specialişti din astfel de domenii de către agenţiile de spionaj, lucru care nu va fi uşor.
Şi sateliţii ar putea fi de real ajutor în perioada următoare, scrie BBC. Asta pentru că atenţia va fi mutată de pe tabere de refugiaţi sau de insurgenţi pe spitale sau chiar cimitire.
Şi, aşa cum au fost create tehnologii pentru a depista de la distanţă urme de material nuclear, la fel ar putea apărea dispozitive care să scaneze planeta pentru ameninţări sanitare şi biologice.
Viitorul ar putea fi, astfel, despre folosirea inteligenţei artificiale pentru a depista la timp, a înţelege şi chiar a prezice astfel de probleme în cadrul diverselor naţiuni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci