Sedentarism: Câte minute ar trebui să mergi dacă stai 8 ore

Fotografie de la Vojtech Okenka/ Pexels
Fotografie de la Vojtech Okenka/ Pexels

Noi cercetări au descoperit cantitatea minimă de activitate fizică pe care o persoană trebuie să o facă pentru a compensa riscurile pentru sănătate rezultate din sedentarism.

Se știe că stând prea mult pe scaun are o serie de consecințe negative asupra corpului nostru. Potrivit primului raport al OMS privind impactul inactivității fizice asupra sănătății globale, până în 2030 o epidemie sedentară va îmbolnăvi aproape 500 de milioane de oameni din întreaga lume.

Studiile au arătat că persoanele care duc un stil de viață sedentar (cei care lucrează zilnic la un birou sau fac călătorii lungi cu mașina, de exemplu) au un risc mai mare de a dezvolta boli cronice, inclusiv diabet, boli de inimă, demență și mai multe tipuri de cancer decât persoane care se deplasează în timpul zilei.

Nu numai că, o altă cercetare a descoperit că, indiferent dacă faci sau nu exerciții fizice, stând pe scaun mai mult de 12-13 ore pe zi dublează probabilitatea decesului prematur.

Din acest motiv, OMS subliniază importanța pentru sănătate a ”sta mai puțin șezut și mișcat mai mult.” Ghidurile actuale recomandă cel puțin 150-300 de minute de activitate fizică de intensitate moderată în timpul săptămânii sau 75-150 de minute de activitate viguroasă, exerciții de întărire a musculaturii efectuate  de cel puțin 2 ori pe săptămână, potrivit Today.

Mersul pe jos timp de 5 minute la fiecare 30 de minute se stat compensează efectele nocive ale unui stil de viață sedentar

Cantitatea optimă de mișcare a fost de 5 minute de mers pe jos pentru fiecare 30 de minute de șezut. Aceasta a fost singura cantitate care a scăzut semnificativ atât glicemia, cât și tensiunea arterială.

Mai exact, 5 minute de mers pe jos la fiecare jumătate de oră au redus vârfurile de zahăr din sânge ale participanților cu aproape 60% după o masă copioasă și au scăzut tensiunea arterială cu 4 până la 5 mmHg în comparație cu cei care au stat toată ziua.

Cu toate acestea, chiar și a face o plimbare de un minut la fiecare 30 de minute de șezut a oferit beneficii modeste pentru nivelurile de zahăr din sânge, în timp ce mersul pe jos la fiecare 60 de minute (fie timp de un minut sau cinci minute) nu a oferit niciun beneficiu.

Mersul pe jos pentru pauze scurte și frecvente reduce oboseala și îmbunătățește starea de spirit

Pe lângă beneficiile pentru sănătatea fizică, luarea unor pauze scurte și frecvente în care să te plimbi are și beneficii pentru sănătatea mintală. În timpul studiului, cercetătorii au măsurat periodic nivelurile de dispoziție, oboseală și performanță cognitivă ale participanților prin teste și au descoperit că mersul pe jos timp de 5 minute la fiecare jumătate de oră de stat a redus senzația de oboseală, a îmbunătățit starea de spirit și a ajutat participanții să se simtă mai energici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel