Liderii coaliţiei de guvernare sunt în şedinţă la Palatul Victoria, iar USR-PLUS ar ameninţa că iese de la guvernare, conform unor surse politice citate de Antena 3. Motivul este desfiinţarea SIIJ.
Potrivit sursei citate, USR-PLUS ameninţă că dacă SIIJ nu va fi desfiinţată, ci va fi trecută la Parchetul General aşa cum vrea UDMR, va ieşi de la guvernare. În momentul de faţă, liderii coaliţiei discută şi încearcă să ajungă la un acord. Interesant este că Ludovic Orban nu ar fi ajuns încă la şedinţă. Acesta a fost invitat de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi nu de premierul Florin Cîţu.
În şedinţa coaliţiei ar urma să se discute, pe lângă desfiinţarea SIIJ, şi propunerea PNL pentru funcţia de ministru de Finanţe, după ce Alexandru Nazare a fost revocat de Florin Cîţu.
Luni, înaintea ședinței de coaliție, Dan Barna a susținut o declarație de presă. Vicepremierul a declarat în fața jurnaliștilor, cu privire la amendamentul UDMR, prin care vrea să mute SIIJ la Parchetul General, că este ”toxic” și ”de neacceptat”.
”Acest amendament toxic prin care mută SIIJ la Parchetul General este de neacceptat. Atâta timp cât nu găsim o soluție, o sesiune specială în Parlament este prematură”, a declarat Dan Barna, luni.
De asemenea, vicepremierul a precizat că ”suntem în fața unei negocieri foarte complicate. Obiectivul este de a găsi o soluție de deblocare a SIIJ, vom vedea dacă vom ajunge la un consens”.
”Nu ne putem permite, ca stat, să transmitem acest mesaj de reformă ca şi glumă, prin care, în loc să desfiinţăm SIIJ, pur şi simplu schimbăm eticheta de pe uşă şi adresa de pe cartea de vizită şi mutăm o secţie specială dedicată tot magistraţilor, o mutăm la Parchetul General. (...) Ideea propusă de UDMR, acest amendament toxic (...) este de neacceptat şi atâta timp cât nu găsim o soluţie în coaliţie, o sesiune extraordinară este, din punctul nostru de vedere, prematură şi nefuncţională”, a spus Barna, la Palatul Parlamentului, după şedinţa Biroului Naţional al USR PLUS.
Anterior, premierul Florin Cîțu a declarat că ”aceste lucruri trebuie discutate și soluția trebuie găsită în Parlamentul României. Guvernul României a adoptat un proiect de lege prin care a desființat SIIJ. Ministerul Justiției trebuie să susțină Parlamentul și coaliția să găsească o soluție pentru a trece peste acest moment”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu