Ședința BEC pentru candidatura lui Iohannis, amânată. Diana Tache sesizează o mișcare „bizară“ a PNL

Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres

Ședința de la Biroul Electoral Central în care se dezbate solicitarea privind o decizie favorabilă amendamentului care i-ar permite lui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare s-a amânat pentru zilele următoare. Jurnalista Diana Tache a explicat motivele din spatele acestei mișcări a PNL.

PSD a decis, luni, în ședința din Biroul Permanent Național să nu susțină proiectul de lege al național-liberalilor prin care președintele Klaus Iohannis ar putea candida la alegerile parlamentare de pe 1 Decembrie 2024 pentru funcția de senator din poziția de șef al statului.

Ulterior, Partidul Național Libral a sesizat Biroul Electoral Central (BEC) și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pentru o decizie favorabilă amendamentului care i-ar permite lui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare. Chiar dacă solicitarea liberalilor a fost inclusă pe ordinea de zi suplimentară a ședinței BEC de luni, reprezentantul PNL nu s-a prezentat, iar sesizarea a fost amânată pentru ziua de joi, 26 septembrie 2024, potrivit Antena 3 CNN.

Toni Greblă, președintele AEP, a precizat, luni după-amiază, la Antena 3 CNN, în emisiunea moderată de Cătălina Porumbel, că a primit „o solicitare din partea unui competitor politic în legătură cu interpretarea unui anume text“.

„Reprezentantul partidului respectiv nu a fost prezent în ședință. S-a solicitat amânarea acesteia până când reprezentantul partidului va putea să participe. Următoarea ședință este programată pentru sfârșitul acestei săptămâni. Am înțeles că reprezentantul PNL a avut un motiv personal“, a zis Toni Greblă.

Potrivit lui Toni Greblă, Biroul Electoral Central se poate pronunța pe toate solicitările care îi sunt făcute, dar nu poate cere modificarea legislației în vigoare. 

Diana Tache: BEC nu are cum să spună altceva de ce spune Legea 208 și Constituția României

Jurnalista Diana Tache a fost de asemenea prezentă în emisiunea Cătălinei Porumbel, unde a opinat cu privire la modul în care PNL a acționat în ultimele ore cu privire la amandamentul care i-ar permite lui Klaus Iohannis să candideze pentru funcția de senator.

„Mie mi se pare bizar faptul că Partidul Național Liberal a oprit această modificare de lege spunându-ne că va decide Biroul Electoral Central, iar domnul președinte Toni Greblă ne-a explicat acum foarte clar (n.r. că BEC nu poate decide, ci doar se poate pronunța).

Decizia pe care o lua BEC-ul astăzi nu avea legătură cu posibila candidatură sau nu. Domnul președinte (n.r. Toni Greblă) a spus că BEC se pronunță pe liste, pe candidaturi depuse, pe posibilități de acest gen, nu pe interpretarea legii electorale. Legea electorală este foarte clară, iar BEC nu are cum să spună altceva de ce spun Legea 208 și Constituția României“, a explicat Diana Tache.

Ciprian Dobre, președintele PNL Mureș, prezent și el prin videoconferință în aceeași emisiune a explicat că această decizie a necesitat o amânare. Diana Tache a intervenit:

„Nu cred că această decizie suferea amânare, pentru că era urgență națională până azi dimineață, când Marcel Ciolacu a hotărât să nu meargă împreună (n.r. PSD să voteze amendamentul depus de PNL astfel încât Klaus Iohannis să poată candida)“, a spus Diana Tache.

Despre decizia lui Marcel Ciolacu de a refuza votarea amendamentului PSD, Diana Tache a precizat că „șansa sa istorică a început să se cristalizeze de astăzi“.

„E important de reținut că Biroul Electoral Central e format din judecători. Eu trăiesc într-o țară în care genul ăsta de interferențe au făcut ca viața mea să fie altfel decât ar fi trebuit să fie. În al doilea rând, așa cum PNL a considerat că e important de stabilit că modificarea acestei legi reprezintă o urgență națională, doar pentru a-i găsi un culoar președintelui în funcție, mi se pare normal ca cetățenii care peste 2 luni vor decide dacă merită sau nu să voteze o listă în fruntea căreia se află Klaus Iohannis să aibă tabloul complet astfel încât să voteze în cunoștință de cauză“, a mai zis Diana Tache, jurnalist Sursa Zilei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel