Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de miercuri un memorandum pentru aprobarea negocierii şi semnării Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Coreea privind cooperarea în domeniul apărării.
În cuprinsul memorandumului supus adoptării în Guvern se arată că proiectul de acord are ca scop crearea cadrului juridic general, în vederea consolidării cooperării în domeniul apărării între guvernele celor două state.
'Documentul internaţional conţine prevederi referitoare la scop, domenii de cooperare şi formele acesteia, protecţia informaţiilor clasificate schimbate, aspecte financiare şi legale, soluţionarea disputelor şi prevederi finale', se arată în document. Printr-o ordonanţă de urgenţă, Executivul va aproba modificarea şi completarea OUG nr.13/2017 privind aprobarea participării României la Programul pentru şcoli al Uniunii Europene. Astfel, prin proiectul de act normativ urmează să se stabilească perioada de implementare a Programului pentru şcoli al României, respectiv 1 august 2023 - 31 iulie 2029.
Totodată, se propune diversificarea sortimentului de fructe/legume, precum şi a sortimentului de lapte şi produse lactate în scopul creşterii atractivităţii Programului şi a încurajării consumului de fructe/legume proaspete, lapte şi produse lactate. În şedinţa de Guvern va fi adoptată şi Strategia naţională pentru sport pentru perioada 2023-2032, printr-o hotărâre. Printre cele 70 de Obiective Strategice pentru Sportul din România, care trebuie implementate în decurs de 10 ani, în nota de fundamentare a proiectului sunt menţionate:
'Prioritizarea sporturilor olimpice de tradiţie, care au adus performanţe României ; Crearea unui sistem sportiv piramidal transparent, predictibil, axat în special pe aceste sporturi prioritare; Descentralizarea şi transferul competenţelor administrative şi financiare de la nivelul Ministerului Sportului la nivelul administraţiei publice din unităţile administrativ teritoriale, împreună cu resursele financiare necesare exercitării acestora; Finanţarea federaţiilor prioritare în baza unor strategii pe termen lung, cu obiective finale la Jocuri Olimpice şi Paralimpice, dar şi cu obiective intermediare;
Crearea unui sistem în care sportivii de performanţă să se poată antrena în cele mai bune condiţii, cu accent pe conceptul de pregătire centralizată controlată, construit în jurul unor centre regionale de excelenţă sau olimpice (7 de vară respectiv Arad, Bucureşti, Constanţa, Cluj, Sfântu Gheorghe, Iaşi şi Craiova şi 3 de iarnă, respectiv Braşov, Sibiu şi Miercurea Ciuc), care vor putea funcţiona pentru sporturile prioritare si voi fi independente;
Strategia de infrastructură, care să se axeze tot pe ideea dezvoltării sporturilor prioritare; Investiţii prin programe guvernamentale pentru crearea de noi activităţi, pentru a da viaţă bazelor sportive; Elaborarea sistemul de specializare a antrenorilor, ca parte integrantă în Legea Sportului Noua Lege a Sportului, care să vină în sprijinul dezvoltării sporturilor şi să asigure stabilitate; Crearea unui sistem în care foştii sportivi de performanţă să aibă prioritate la reîntoarcerea în sistemul sportiv'.
Executivul va aproba şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 166/2022 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea preţului la energie, suportat parţial din fonduri externe nerambursabile. Printre altele, se are în vedere completarea tipurilor de energie care fac obiectul sprijinului temporar aferent anului 2023 prin modificarea articolului 1 alineatul (1) al OUG nr. 166/2022.
Textul noului alineat (1) al articolului 1 prevede că 'prin prezenta ordonanţă de urgenţă se stabilesc măsurile pentru acordarea unui sprijin temporar aferent anului 2023 categoriilor de persoane vulnerabile, pentru a compensa preţul la energie indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, butelie, butan, lemn de foc, rumeguş, cărbune, păcură, peleţi, brichete, combustibili lichizi sau solizi şi orice alte materiale de încălzire care pot fi utilizate la încălzirea locuinţelor'.
Va fi adoptat şi un proiect de lege pentru ratificarea celui de-al doilea Protocol semnat la Bruxelles, la 6 decembrie 2022, de modificare a Convenţiei între România şi Marele Ducat de Luxemburg pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi avere, semnată la Luxemburg la 14 decembrie 1993, aşa cum a fost modificată de Protocolul şi Protocolul adiţional semnate la Luxemburg la 4 octombrie 2011.
'Modificarea avută în vedere de Protocol se referă la eliminarea şi înlocuirea articolului 25 din Convenţie referitor la metodele de eliminare a dublei impuneri cu un nou articol care prevede acordarea în statul de rezidenţă a beneficiarului venitului sau averii a unui credit fiscal pentru impozitul reţinut asupra venitului sau averii în statul din care provine aceasta, spre deosebire de prevederile actuale din Convenţie prin care venitul sau averea este scutită de impozit în statul de rezidenţă a beneficiarului venitului sau averii', se arată în expunerea de motive a proiectului.
Printr-un alt proiect de lege va fi ratificat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Statului Kuweit privind cooperarea în domeniul militar, semnat la Bucureşti, la 7 decembrie 2022. În reuniunea guvernamentală vor fi aprobaţi, prin hotărâre, indicatorii tehnico- economici aferenţi obiectivului de investiţii 'Pod peste Prut la Ungheni', România - Judeţul Iaşi, Republica Moldova-Raionul Ungheni.
Va fi aprobat, prin hotărâre, şi Programul manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor - 25 mai 2023. Printr-o altă hotărâre se va stabili numărul maxim de posturi pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
'Prin prezentul proiect de act normativ se propune stabilirea unui număr maxim de 654 de posturi pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin suplimentarea schemei de personal a instanţei supreme cu 60 posturi în raport cu Hotărârea Guvernului nr. 1387/2022', se arată în nota de fundamentare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News