Guvernul României are pe ordinea de zi a şedinţei de joi, 18 august, proiectul de rectificare bugetară.
Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi proiectele de ordonanţă privind rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul acesta.
* Conform proiectului de Ordonanţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2022, publicat pe site-ul SGG, veniturile bugetului general consolidat se vor majora, pe sold, cu suma de 30,37 miliarde de lei, cheltuielile cu 33,02 miliarde de lei, în timp ce deficitul bugetului general consolidat în termeni cash va creşte cu suma de 2,649 miliarde de lei.
Bugetul de stat pe anul 2022 se majorează la venituri cu suma de 21,419 miliarde lei, iar la cheltuieli se majorează cu suma de 64,371 miliarde lei credite de angajament şi cu suma de 26,872 miliarde lei credite bugetare, iar deficitul se majorează cu 5,453 miliarde lei.
În ceea ce priveşte cheltuielile, cel mai mult cresc cele cu asistenţa socială, plus 7,89 miliarde de lei, urmate de cheltuielile cu dobânzile, care se majorează cu 3,99 miliarde lei. Cheltuielile de personal se majorează, per sold, cu 1,57 miliarde lei.
Creditele bugetare au fost suplimentate pentru Ministerul Finanţelor, Ministerul Muncii, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Energiei, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, Ministerul Justiţiei, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerul Public, Ministerul Economiei, Ministerul Educaţiei, Ministerul Sportului şi Academia Română.
Totodată, în şedinţa de Guvern de joi va fi aprobat şi un proiect de hotărâre de modificare a HG nr. 807/2014 prin care se propune majorarea bugetului total al schemei de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie "de la 6.380 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 1.450 milioane euro, la 7.379,95 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 1.499,99 milioane euro".
Executivul va adopta şi un proiect de hotărâre privind acordarea unor ajutoare excepţionale producătorilor agricoli din sectorul vegetal.
Printr-o altă hotărâre, Guvernul va stabili valoarea ajutorului financiar în avans pentru depozitarea privată a cărnii de porc.
De asemenea, va fi aprobat şi un proiect de hotărâre privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes naţional Modernizarea liniei feroviare Caransebeş - Timişoara - Arad.
Pe agenda şedinţei figurează şi un proiect de hotărâre privind suplimentarea bugetului MAI cu 30 de milioane de lei din Fondul de rezervă al Guvernului, în scopul decontării din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a cheltuielilor cu hrana şi cazarea cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiţi de persoane fizice.
Guvernul urmează să adopte şi un proiect de hotărâre privind scoaterea definitivă din fondul forestier naţional, fără compensare, de către Societatea Complexul Energetic Oltenia SA, a unui teren în suprafaţă de 30,2676 ha, în vederea realizării lucrării miniere de interes naţional şi de utilitate publică Lucrări pentru menţinerea şi dezvoltarea capacităţii la cariera Tismana I, judeţul Gorj, la 5.000.000 tone/an lignit, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci