Ședință de Guvern. Siguranța și securitatea în funcționarea Sistemului Electroenergetic Național, pe ordinea de zi

FOTO: gov.ro
FOTO: gov.ro

Care sunt proiectele aflate pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri, 2 octombrie.

Citește și: Hidroelectrica a semnat contractul pentru servicii de plată cu carduri bancare prin aplicația iHidro și site-ul oficial

Guvernul va aproba în ședința de miercuri, prin hotărâre, măsurile privind nivelul de siguranță și securitate în funcționarea Sistemului Electroenergetic Național, precum și măsurile în legătură cu realizarea stocurilor de siguranță ale Sistemului Electroenergetic Național în ceea ce privește combustibilii și volumul de apă din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2024 - 31 martie 2025.

”Obiectivele principale ale prezentului proiect de act normativ sunt evaluarea consumului de energie electrică al țării, în perioada sezonului friguros, respectiv 1 noiembrie 2024 - 31 martie 2025, pentru satisfacerea acestuia la parametri de calitate și siguranță în alimentare în condițiile funcționării sigure și stabile a SEN, stabilirea resurselor energetice necesare pentru realizarea producției necesare acoperirii consumului, precum și evaluarea resurselor financiare aferente”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Printr-o altă hotărâre, Executivul va aproba tipurile de conținut și formatul actelor de studii, precum și al suplimentului la diplomă.

”Prin prezentul proiect de act normativ se aprobă tipurile de conținut și formatul actelor de studii și al suplimentului Europass la diplomă care se vor elibera absolvenților înmatriculați în anul I de studii începând cu anul universitar 2024 - 2025. Suplimentul Europass la diplomă, care va fi eliberat absolvenților înmatriculați în anul I de studii începând cu anul universitar 2024 - 2025, se va întocmi bilingv, în limba română și în limba engleză. Aspectele reglementate corespund normelor europene și cerințelor pieței muncii”, conform notei de fundamentare a proiectului.

Un alt proiect de hotărâre vizează aprobarea normativelor de cheltuieli și a devizului estimativ aferente organizării și desfășurării la București, în perioada 2 - 12 decembrie 2024, a Olimpiadei Internaționale de Științe pentru Juniori.

În ședința de Guvern se vor aproba și indicatorii tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții ”Varianta de ocolire Sighetu Marmației”, județul Maramureș.

Pe ordinea de zi figurează și aprobarea, prin hotărâre, a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OG nr. 24/2016 privind organizarea și desfășurarea activității de neutralizare a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman.

Proiectul de act normativ urmează să reglementeze, între altele, ”aspecte privind neutralizarea subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman în caz de epizootii; transportul subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman; aspecte tehnice privind organizarea activității de neutralizare a animalelor moarte provenite din gospodăriile crescătorilor individuali de animale; resursele financiare necesare schemei de ajutor de stat având ca obiectiv acordarea de servicii subvenționate crescătorilor individuali de animale, definiți beneficiari ai schemei, pentru animalele moarte provenite din gospodăriile acestora, modul de acordare și documentele necesare”.

De asemenea, ar urma să fie aprobat, prin hotărâre, Acordul între Ministerul Apărării Naționale din România și Ministerul Apărării din Bosnia și Herțegovina privind cooperarea în domeniul apărării, semnat la București la 19 iunie 2024.

Organizarea și funcționarea Institutului ”Cantacuzino”

Guvernul va aproba și un proiect de hotărâre pentru modificarea alineatului (3) al articolului 1 din HG nr. 873/2017 privind organizarea și funcționarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino”.

”Actul normativ va asigura cadrul legal pentru dezvoltarea activităților instituției în concordanță cu legislația specifică domeniului proprietății intelectuale. Prin introducerea codului CAEN 7740 - ”Leasing cu bunuri intangibile (exclusiv financiare)”, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino” va atrage venituri proprii suplimentare”, conform notei de fundamentare.

Va fi aprobat, prin altă hotărâre, Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Turcia privind activitățile lucrative ale persoanelor aflate în întreținerea membrilor misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, semnat la Ankara, la 21 mai 2024.

În analiza Guvernului se vor afla și o serie de proiecte de hotărâri, privind suplimentarea bugetelor mai multor ministere, între acestea fiind: Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Agriculturii, Ministerul Culturii și Ministerul Finanțelor.

Totodată, va fi analizată și alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru unele unități administrativ-teritoriale.

Prin memorandum, Guvernul urmează să aprobe Planului Național de Acțiune privind Deceniul Digital 2030, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel