Guvernul Ciucă urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, un proiect de lege privind statutul grefierilor şi al altor categorii de personal care ocupă funcţii de specialitate în cadrul instanţelor judecătoreşti, al parchetelor de pe lângă acestea şi al Institutului Naţional de Expertize Criminalistice.
În expunerea de motive se arată că proiectul vizează 'reorganizarea personalului care funcţionează în cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, sporirea rolului acestei categorii de personal - fapt evidenţiat inclusiv prin redenumirea categoriilor profesionale care îl compun, inclusiv prin înfiinţarea unor noi funcţii care alcătuiesc corpul profesional al grefierilor'.
'Această reorganizare are la bază competenţa acestor categorii de personal şi îndeplinirea corectă a sarcinilor care le revin, acestea jucând un rol însemnat în buna desfăşurare a întregii activităţi a instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea.
Pe de altă parte, s-a urmărit creşterea gradului de profesionalizare a grefierilor judiciari, a grefierilor de şedinţă şi a grefierilor principali, prin impunerea, printre alte condiţii de recrutare, a deţinerii unei diplome de licenţă în specializarea drept', se mai arată în document.
Totodată, se are în vedere clarificarea modului de recrutare şi gestionare a carierei categorii profesionale a grefierilor, în sensul partajării competenţelor între Şcoala Naţională de Grefieri şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi direcţii de parchet specializate, precum şi curţile de apel, respectiv parchetele de pe lângă acestea.
În şedinţa de guvern va fi aprobat, printr-un alt proiect de lege, şi Acordul de garanţie dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, semnat la Bucureşti la 4 ianuarie 2023, privind garantarea în procent de 100% a obligaţiilor aferente Acordului de împrumut (Proiect privind consolidarea instituţională şi rezistenţa plasei de siguranţă financiară) dintre Fondul de garantare a depozitelor bancare şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în valoare de 406.000.000 de euro.
Executivul va dezbate, în primă lectură, şi un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor. Tot în primă lectură va fi discutat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea Programului naţional 'Şcoli sigure şi sănătoase'.
Printr-un proiect de hotărâre va fi completată HG nr. 557/2016 privind managementul tipurilor de risc.
'Prin proiect se propune stabilirea modalităţii de informare şi pregătire a populaţiei pentru cunoaşterea modului de acţiune în sprijinul autorităţilor responsabile pe tipuri de risc şi pentru asigurarea autoprotecţiei individuale şi colective, prin afişarea de către autorităţile responsabile, precum şi de către alte autorităţi şi instituţii ale administraţiei publice centrale şi locale, inclusiv de structurile/instituţiile aflate în cadrul, subordinea sau în coordonarea acestora, pe paginile de internet proprii, la loc vizibil, a unei legături electronice - link către platforma naţională de pregătire pentru situaţii de urgenţă 'fiipregătit.ro'.
Astfel, se va asigura facilitarea accesului cetăţenilor la informaţiile disponibile pe platforma naţională de pregătire pentru situaţii de urgenţă, fiipregătit.ro', se explică în nota de fundamentare a proiectului.
Va fi aprobat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OUG nr. 20/2014 privind stabilirea unor măsuri de eficientizare a activităţii de privatizare pentru dezvoltarea în condiţii de profitabilitate a activităţii operatorilor economici cu capital de stat, pentru exercitarea drepturilor şi îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din calitatea de acţionar a statului la anumiţi operatori economici.
'Guvernul va putea înfiinţa, în condiţiile legii, în numele statului, societăţi cu capital de stat, în România şi în străinătate, la propunerea ministerelor de resort prevăzute de articolul 3 litera f) din OUG nr. 88/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale, aprobată prin Legea nr. 44/1998.
De asemenea, ministerele de resort vor putea participa, cu respectarea cadrului legal în vigoare din domeniul societar, la majorarea capitalului social al societăţilor, la care exercită, în numele statului, calitatea de acţionar.
Totodată, ministerele de resort vor putea prelua, pe bază de justificări fundamentate, în numele statului, active şi active funcţionale, definite conform articolului 3 din OUG nr. 88/1997, aprobată prin Legea nr. 44/1998', se menţionează în nota de fundamentare a proiectului. Vor fi aprobate, prin hotărâre, Normele metodologice de aplicare a Legii nr.421/2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului ori al unităţilor administrativ-teritoriale.
Tot prin hotărâre se va decide cu privire la alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne, în scopul decontării din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a cheltuielilor cu hrana şi cazarea cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiţi de persoane fizice precum şi pentru angajamentele legale încheiate cu instituţiile sau autorităţile publice centrale sau locale, operatorii economici publici sau privaţi, respectiv cu asociaţii sau fundaţii.
Executivul va aproba, prin altă hotărâre, Programul statistic naţional anual 2023.
Guvernul va adopta şi un memorandum având ca temă încadrarea schemei de ajutor de minimis privind susţinerea activităţii operatorilor economici care activează în staţiunile balneare şi balneoclimatice - Programul naţional pentru stimularea creării, dezvoltării şi promovării brandurilor sectoriale - în politicile economico-bugetare şi financiare ale statului român.
Alte două memorandumuri supuse aprobării în Guvern vizează semnarea unor acorduri cu Republica Moldova privind podul rutier peste râul Prut la frontiera între cele două state între localităţile Oancea (România) - Cahul (Republica Moldova) şi, respectiv, podul rutier peste Prut între localităţile Albiţa (România) - Leuşeni (Republica Moldova).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News