Bogdan Teodorescu, analist politic, a vorbit despre amânarea ședinței decisive a coaliției care ar fi trebuit să aibă loc astăzi.
Citește și: Pică ședința de la ora 18:00. Tensiune uriașă în coaliția de guvernare - surse
Bogdan Teodorescu, analist politic, a comentat acest subiect, arătând ce au de pierdut cele două partide de la guvernare prin faptul că amână o decizie privind modul în care vor fi organizate alegerile.
"Amândouă partidele vor avea de decontat prelungirea discuțiilor, indiferent că vor hotărî că fac alegerile comasate sau nu. În al doilea rând, rostul alegerilor comasate era utilizarea pentru primul șoc electoral a forței celor două mari partide de primari pe care le au cele două partide și pe cale de consecință contracararea unui eventual succes, mai mare sau mai mic, al principalului partid din opoziție, ne referim la AUR, dar și la partidul care s-a făcut în jurul USR-ului. Prin această lipsă, este foarte posibil să asistăm la o consolidare a sondajelor așa cum apar acum, respectiv cu PSD-ul pe primul loc, dar cu AUR-ul și PNL-ul bătându-se pe locul doi, uneori AUR-ul având acest loc al doilea, deci cu PNL fiind în situația chiar de a fi pe a treia poziție.
Și nu în ultimul rând, un succes al AUR-ului în acest moment, adică un scor bun în continuarea imaginii pe care ei și-au construit-o prin sondaje, ar putea să le consolideze drumul acestora spre celelalte alegeri, mă refer la locale, parlamentare și prezidențiale.
Este evident că față de primul moment când lucrurile s-au discutat și în care aceste argumente au stat la baza acestei hotărâri, au mai apărut niște dileme, au mai apărut niște neclarități, au mai apărut niște incertitudini, care au condus la actualul blocaj. Din ce știm și de la dumneavoastră, și din alte părți, este vorba despre dorința social-democraților de a discuta tot calendarul electoral pentru suprapunerea nu doar a acestor alegeri, ci și a celor prezidențiale cu primul tur de la parlamentare, și mai ales candidații comuni la pentru Primăria Capitalei, prim-ministrul, președinte... lucru cu care liberalii deocamdată nu sunt de acord. Ori, va trebui să vedem dacă această viziune pe un an de zile a PSD-ul continuă, deci dacă ei își continuă această solicitare, respectiv dacă liberalii își păstrează punctul de vedere că ei vor da obligatoriu un candidat la președinție (separat de PSD n.r.).
În fața acestor dileme par că se discută, în plus, totdeauna în spațiul politic trebuie să luăm în calcul că sunt și argumente personale ale unora dintre persoanele care se află acolo, respectiv argumente care nu ajung întotdeauna la urechile cetățeanului român. Mie îmi e foarte clar că amândouă partidele au câte o strategie.
Cel puțin până acum două săptămâni părea că această strategie e comună, acum pare că este într-o situație de ciocnire și îndrăznesc să spun că amândouă partidele au pierdut în acest moment din cauza acestui lucru. Dacă discuția nu se iniția, probabil nu era așa de importantă ca în momentul de față când se discută de 3 săptămâni pe un subiect care totuși în sine nu este foarte important pentru cetățean", a declarat Bogdan Teodorescu la Antena 3 CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News