Ședință vot Guvern PNL, fără cvorum. Ludovic Orban, declarații - fulger

Ludovic Orban foto Agerpres
Ludovic Orban foto Agerpres

Ludovic Orban a reacționat după CCR a decis că președintele Klaus Iohannis trebuie să nominalizeze un alt premier cu excepția lui Ludovic Orban. 

”Nu există nicio prevedere constituțională care îl împiedică pe președintele României să nominalizeze un candidat de premier cum sunt eu. De o bună bucată de vreme aproape orice conflict juridic de natură constituțională sau orice sesizare a CCR a fost tratată de CCR de pe poziții partizane dându-se satisfacție PSD-ului și fie grupurilor parlamentare ale PSD, fie președinților celor două camere care au invocat conflicte juridice de natură constituțională. Atât pe vremea în care Dragnea era președintele Camerei Deputaților, cât și astăzi. 

Partizanat în favoarea PSD

Nu putem să nu remarcăm un partizanat evident în favoarea PSD care a fost manifestat sistemic de ani buni în deciziile CCR. Personal, nu pot să înțeleg pe ce text constituțional se bazează aceatsă decizie. În cuprinsul comunicării făcute de Curtea Constituțională, CCR se contrazice. CCR invocă o decizie a Curții Constituționale privitoare la un proiect de revizuire a Constituției, care a avut loc în anul 2014, uitând că în anul 2018, prin decizia nr 875 a statuat privitor la CCR faptul că acele pronunțări ale CCR, privitoare la inițiative de revizuire a constituției care nu au fost materializate, adoptate, nu pot face parte din jurisprudența Curții Constituționale. 

Deciziile CCR afectează atribuțiile președintelui

Este clar că deciziile CCR afectează atribuțiile constituționale ale președintelui României. Președintele este persoana publică cu cea mai mare legitimitate din arhitectura instituțională statul român deoarece este ales direct cu o majoritate de 50% plus 1 dintre cetățenii care se prezintă la vot.

Ca un fir roșu, de câțiva ani CCR, prin deciziile pe care le ia, afectează atribuțiile constituționale ale președintelui. Președintele nu este constrâns să numească un premier, dacă citiți Constituția. Există o procedură constituțională foarte bine stabilită, că doar dacă există un partid care în alegeri obține 50% plus unu abia în acea situație președintele trebuie să desemneze un candidat din acel partid. Nu există nicăieri vreo altă prevedere. Învocarea unei alte decizii într-un sens pe car eși-l doresc cei care au judecat astăzi face abstracție de alte prevederi din decizia respectivă, care spune același lucru pe care îl spune și Constituția României. Eu cred că în toate deciziile pe care le ia CCR cel mai important lucru este litera și spiritul Constituției. Vă readuc aminte că în privința desemnărilor au fost mai multe amendamente propuse în adunare care au fost respinse. Ceea ce arată fără putință voința adunării CCR privitoare la procedura de desemnare a premierului, care este în competența președintelui României.

Trebuie să așteptăm motivarea

Din punctul meu de vedere procedura trebuia să se deruleze pentru că simpla comunicare a unei decizii nu trebuia să afecteze derularea unei proceduri la nivelul Parlamentului. Astăzi au chiulit toți parlamentarii PSD, încălcându-și obligația înscrisă în regulamentul camerelor comune, de a fi prezenți la muncă. A existat un boicot al PSD și nu pare întâmplător acest boicot al PSD la această ședință de învestire. Și stau să mă întreb cine boicotează această ședință de învestire a Guvernului? Noi? Care ne-am prezentat, grupurile parlamentare ale PNL și grupurile parlamentare ale USR, PMP, grupului minorităților sau aceia care au boicotat ședința de învestire.

Oamenii vor decide prin vot

Voința oamenilor nu poate fi înfrântă nici de o majoritate parlamentară nocivă, conjuncturală, strânsă în jurul unor interese personale de moment, ale unor parlamentari retrograzi, care și-au bătut joc de România în ultimii trei ani de zile. Voința românilor nu poate fi înfrântă nici de deciziile CCR pentru că mai devreme sau mai târziu această voință a cetățeanului se va exprima, prin vot. Un vot care se va da fie cu ocazia alegerilor anticipate, fie cu ocazia alegerilor la termen, dar oamenii vor veni să voteze și sunt convins că cetățenii care s-au săturat de PSD și de modul în care PSD încearcă să feudeze instituții ale statului care trebuie să servească interesul public și nu interesul de partid al PSD. Oamenii care vor veni își vor exprima această voință și va fi transformată fie prin revizuiri de constituție, modificări de legi, care până la urmă să aducă în cadrul constituțional toate instituțiile statului”, a precizat Ludovic Orban în Parlament. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel