Sediul agenției europene pentru combaterea spălării banilor, la Frankfurt

Sediul agenției europene pentru combaterea spălării banilor, AMLA, va fi la Frankfurt, centrul financiar al Germaniei.

Frankfurt, centrul financiar al Germaniei, va găzdui sediul noii agenții a Uniunii Europene pentru combaterea spălării banilor, după ce reprezentanții statelor membre din blocul comunitare și Parlamentul European au convenit acest lucru, transmite dpa, scrie Agerpres.

Potrivit sursei menționate, Frankfurt a învins concurența din partea orașelor Paris, Bruxelles, Madrid, Dublin, Riga, Vilnius, Viena și Roma pentru a găzdui nouă entitate, desemnată sub acronimul AMLA (Anti-money laundering authority/Autoritatea pentru combaterea spălării banilor). AMLA va avea în special sarcina de a superviza și coordona autoritățile naționale pentru a depista și a combate activitățile transfrontaliere suspecte.

AMLA, operațională de anul viitor

Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner, a insistat ca Frankfurt, centrul financiar al țării, să găzduiască AMLA. El declarase în ianuarie, în timpul unei audieri în Parlament, că în Frankfurt agenția va avea orice are nevoie pentru a fi operațională din prima zi.

AMLA va juca un rol esențial în combaterea activităților financiare ilicite în UE. Cu peste 400 de angajați, își va începe activitatea la jumătatea anului 2025, potrivit unui anunț făcut de președinția belgiană a UE, pe platforma X.



În 2021, statele membre UE au convenit înființarea unei agenții dedicate coordonării eforturilor de combatere a spălării banilor în blocul comunitar, după ce sancționarea de către autoritățile naționale s-a dovedit a fi de durată și inconsecventă.

Având atribuții de supraveghere și de sancționare pentru a asigura respectarea regulilor financiare europene, AMLA va superviza direct circa 40 de instituții de creditare și instituții financiare considerate cele mai vulnerabile la riscuri, inclusiv furnizori de servicii de active cripto.

Activitățile financiare suspecte reprezintă circa 1% din Produsul Intern Brut al UE, respectiv circa 130 de miliarde de euro, potrivit agenției europene de poliție Europol. 

Citește și: Uniunea Europeană vrea să impună limite companiilor din industria cripto din afara blocului comunitar

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel