Sediul EMA, decizie la Consiliul European. Cea mai mare agenție UE, în România

Noua locaţie a sediului EMA va fi stabilită de şefii de stat din UE cu ocazia următoarei reuniuni a Consiliului European, programată în perioada 22 - 23 iunie. România este pe listă, dar are două probleme care ar putea s-o descalifice, în favoarea unei alte țări din blocul estic: infrastructura și disputele cu multinaționalele farmaceutice. Guvernările PSD succesive au deschis mai multe fronturi cu companiile Big-pharma, din considerente de politică internă, și au un nivel scăzut de consultare și de respectare a înțelegerilor cu industria. 

Producătorii europeni de medicamente vor ca o decizie cu privire la noul sediu al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) să fie luată până în luna iunie a acestui an, transmite Reuters. EMA se pregăteşte să-şi facă bagajele şi să părăsească Londra, după  Brexit. Cu aproape 900 de angajaţi, un buget de 322 milioane de euro pe an şi totodată capabilă să strângă anual 36.000 de experţi la reuniunile sale, Agenţia Europeană a Medicamentului este cea mai mare instituţie UE găzduită în prezent de Marea Britanie şi o ţintă atractivă pentru mai multe oraşe de pe continent.

La începutul acestei luni, EMA a informat că 21 din statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, şi-au manifestat interesul pentru a găzdui această instituţie. Avantajele țării noastre sunt legate de costurile mai reduse pentru instalarea și fincționarea agenției, de la terneuri, locuințe, servicii, hoteluri sau restaurante. Decizia de a stabili sediul EMEA la București ar impulsiona puternic turismul de afaceri și industria hotelieră sau de servicii din Capitală. Sediul ar fi pe platforma Institutului Cantacuzino. 

Decizia finală ține de politica de alianțe în UE 

Budapesta a obținut profituri serioase după ce a determinat Comisia Dunării să se stabilească în Ungaria, în defavoarea României. Pentru că țările din Europa de Vest au multe agenții europene sau internaționale localizate în orașele lor importante, în ultimii ani s-a stabilit tacit ca noile agenții să fie stabilite în fostele capitale ”comuniste”.

Decizia, până la urmă, este una politică și ține de raporturile de putere și alianțele care se constituie între grupurile de state din Uniune, la nivelul Consiliului.

România ar putea fi ”sărită” și de această dată cu scuza că există problemele la infrastructură.

Potrivit EFPIA, noua locaţie va trebui să aibă o infrastructură de transport şi cazare adecvată pentru personalul EMA şi zecile sale de mii de vizitatori anuali precum şi locuinţe, şcoli şi oportunităţi de angajare de calitate pentru membrii familiilor angajaţilor.

'Deliberările Consiliului cu privire la viitorul sediu al Agenţiei trebuie să se finalizeze cu o decizie cât mai rapid posibil, preferabil la reuniunea din luna iunie', se arată într-un comunicat al Federaţiei Europene a Asociaţiilor şi Industriei Farmaceutice (EFPIA), grupul de lobby al industriei pharma din Europa, semnat de directorii a 19 mari companii producătoare de medicamente precum Pfizer, Novartis, Sanofi sau Roche. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel