La galeria de artă a Institutului Cultural Român din Berlin va avea loc vineri, 26 mai, vernisajul expoziției „SEEDS (Planted By Other Women Inside My Head)”, a artistei Larisa Crunţeanu.
La galeria de artă a Institutului Cultural Român din Berlin va avea loc vineri, 26 mai, vernisajul expoziției „SEEDS (Planted By Other Women Inside My Head)”, a artistei Larisa Crunţeanu. Expoziția este un experiment artistic-curatorial rezultat din cercetarea de doctorat a Larisei Crunțeanu despre metode și practici în colaborarea artistică, în cadrul Universității Naționale de Arte din București şi este formată din lucrări realizate ca răspuns la conversații și experiențe personale sau de lucru în care autoarea s-a aflat de-a lungul timpului alături de artistele Xandra Popescu, Alina Popa, Sonja Hornung și Karolina Bielawska.
Cu o experiență bogată pe plan artistic și curatorial, autoarea jonglează între îngrijirea, canalizarea și contextualizarea muncii altor autoare pe de o parte, și crearea de noi lucrări artistice în acord cu cercetarea proprie și munca curatorială, pe de altă parte. Astfel, expoziția rezultată creează un ambient de tip instalaționist care invită la descoperirea istoriilor personale din spatele lucrărilor, cât și a practicilor individuale ale artistelor care au inspirat demersul.
Câteva zile mai târziu, pe 30 Mai 2017, începând cu ora 19.00, Larisa Crunţeanu, Xandra Popescu, Sonja Hornung şi Karolina Bielawska se vor întâlni pentru un artist talk în care vor discuta despre propriile practici și despre colaborare ca mediu de lucru în câmpul artei.
Larisa Crunțeanu a studiat Fotografie și Imagine Dinamică la Universitatea Națională de Arte București. În prezent candidează la poziția de doctorand în cadrul aceleiași instituții. Lucrează la intersecția dintre video și performance, cercetare și speculație, adesea în colaborare, creând contexte pentru apariția de noi practici și forme de auto-organizare. Între 2012-2016 a coordonat împreună cu Xandra Popescu activitatea spațiului de proiecte Atelier 35 din București. Trăiește și lucrează în Varșovia și în București.
Xandra Popescu lucrează ca scriitoare și regizoare. Între 2012-2016 a coordonat Atelier 35, unul dintre cele mai active spații de artă din București. A studiat Științe Politice și Filosofie și Scriere Dramatică la UNATC București. A scris pentru cinema și lucrează ca regizoare la intersecția dintre narațiune și vizual. Trăiește și lucrează în Berlin și București.
Alina Popa lucrează oscilând între performance și arte vizuale, cutia neagră și cubul alb, teorie și text. Desenează cu concepte, conceptualizează prin mișcare, se mișcă prin gândire, gândește prin structuri, structurează prin sunet, sună ciudat sau alteori nu. Ține prelegeri publice în timpul party-urilor, predă prin dramaturgie, documentează scriind SF și va întrerupe cel puțin o dată o discuție publică pentru a vorbi despre jaguari. Este interesată mai puțin de lucrări individuale cât de lucrarea de artă ca lume, ca mediu cu granițe neclare, ca farsă spațio-temporală. A fondat Artworld împreună cu Florin Flueras și Biroul de Cercetări Melodramatice împreună cu Irina Gheorghe. Contribuie la diferite alte proiecte: Bezna, Black Hyperbox, Postspectacol, Robin Hood Minor Asset Management. A expus/performat la Times Museum Guangzhou, BAK Utrecht, MUMOK Viena, Brut Viena, CNDB, MNAC București, DEPO Istanbul, Ujazdowski Castle Varșovia, Wing Hong Kong, Jardim Equatorial Sao Paulo, Teatru-Spălătorie Chișinău, Salonul de Proiecte București, House of Drama Oslo, Theater Rampe Stuttgart etc.
Sonja Hornung este artistă vizuală.În 2010, și-a obținut licența în Visual Media la Universitatea din Melbourne. În practica sa, Sonja Hornung investighează relația dintre o realitate market-based și un model al lumii ideale fără granițe, folosind medii precum instalație și performance în spațiul public, adesea în colaborare cu alți artiști.Lucrările sale în spațiul public au fost expuse de General Public (Berlin, 2012), Neue Berliner Räume (2012-14), Kunsthaus Bethanien (Berlin, 2014) și International Forum / Berliner Festspiel (2013). Performance-urile sale au fost prezentate la Deutsches SchauSpielHaus (Hamburg, 2016) și Maxim Gorki Theater Berlin (2016), printre altele.A publicat texte critice și eseuri în Frieze International, ArtSlant Berlin și KubaParis. În 2016, Sonja Hornung a obținut un MA în “Strategii Spațiale” la Berlin-Weißensee School of Art, precum și o bursă DAAD pentru studenți internaționali. Continuă să lucreze și să trăiască în Berlin.
Karolina Bielawska lucrează cu pictură, desen și instalație. A absolvit Facultatea de Arte Media la Academia de Arte din Varșovia. În 2015 a obținut un MA în Picture la clasa lui Leon Tarasewicz. Lucrarea sa de diplomă a fost apoi expusă în cadrul "Coming Out – Best Degree Pieces Academy of Fine Arts in Warsaw" (2015) și “Hosted Simply” prezentată în Spectrum Tower, Varșovia (2015) și Heiligienkreuzerhof Hof, Vienna(2016). A participat în Biennale de La Biche (2017), cea mai mică bienală de artă contemporană din lume. Între 2012-2016 a fost asistant curator la Zachęta Project Room, Varșovia. Bursieră a Ministerului Culturii și Patrimoniului în 2017. Trăiește și lucrează în Varșovia, Polonia.
Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 28 iulie 2017.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News