SEEMO cere politicienilor români să înceteze interferenţa în managementul TVR

tvr
tvr

South East Europe Media Organisation (SEEMO) a monitorizat situaţia Televiziunii Române şi spune că a observat o tendinţă crescută de politizare a managementului acesteia, care a afectat calitatea actului jurnalistic, audienţele şi a contribuit la agravarea problemelor economice ale instituţiei.

South East Europe Media Organisation (SEEMO), cu sediul la Viena, afiliată International Press Institute (IPI), transmite într-un comunicat că interferenţa politică în ceea ce priveşte managementul Televiziunii publice din România a avut mai multe consecinţe negative. Printre acestea se numără scăderea audienţelor (cu 73% între 2004 şi 2008, cota de piaţă actuală fiind de 7%), scăderea credibilităţii, numărul prea mare de angajaţi (potrivit surselor SEEMO, asociaţi şi membri ai diferitelor partide politice lucrează în TVR, instituţie care are peste 3.300 de angajaţi), creşterea datoriilor (până în 2012, TVR a acumulat o datorie de 117,6 milioane de euro). În acest context, SEEMO aminteşte că, în mai, ANAF a blocat conturile TVR, dar autorităţile au decis ulterior deblocarea acestora pentru o perioadă de o jumătate de an.

Tot în rândul consecinţelor negative, SEEMO aminteşte de diversele scandaluri în care a fost implicată TVR, iar ca exemplu dă recentul caz al sublicenţierii drepturilor de difuzare a meciurilor din cadrul EURO 2012 unei televiziuni private (Dolce Sport). De altfel, poliţiştii de la Serviciul Investigări Fraude de la Sectorul 1 s-au autosesizat privind modul în care TVR a subcontractat televiziunii Dolce Sport drepturile de transmitere a meciurilor de la EURO 2012, anchetatorii solicitând în acest sens documente.

SEEMO mai spune că, din punct de vedere tehnic, managementul TVR nu ar trebui să fie schimbat de fiecare dată când se schimbă Guvernul sau locurile în partide, dar în realitate acest lucru se întâmplă.

Organizaţia media mai spune că, în 2004 s-a încercat o modificare a legii de reglementare a funcţionării TVR, dar iniţiativa a eşuat, iar legea după care se ghidează în prezent televiziunea publică, cea din 1994, nu respectă toate recomandările în domeniu ale Consiliului Europei.

SEEMO aminteşte că, în majoritatea ţărilor care s-au confruntat cu o perioadă de tranziţie, procesul de asigurare a independenţei radiodifuzorilor a fost unul lent şi că este o provocare să se facă diferenţa între interesul public şi cel ale diferitelor partide.

Ca un prim pas în asigurarea creşterii credibilităţii TVR, SEEMO face apel la Guvernul şi Parlamentul României să găsească un mecanism de stopare a interferenţei politice în managementul televiziunii.

"Viitoarele alegeri parlamentare sunt o bună oportunitate pentru politicieni de a stabili baze solide - legale şi practice - pentru ca TVR să funcţioneze ca un adevărat serviciu de televiziune public", spune Oliver Vujovic, secretar general al SEEMO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel