Șefa Băncii Centrale a Turciei demisionează pentru a-și proteja familia. Populația e revoltată după ce dobânda cheie a crescut până la 45%

Foto Pexels
Foto Pexels

Guvernatoarea Băncii Centrale din Turcia, Hafize Gaye Erkan, a demisionat vineri, invocând necesitatea de a-și proteja familia în fața unui context de "asasinat al reputației", scrie Reuters.

Ministrul Finanțelor, Mehmet Simsek, a precizat într-un comunicat separat că programul economic va continua fără întreruperi și că demisia lui Erkan a fost decizia personală a acesteia.

Erkan, prima femeie care a condus banca, a fost numită de președintele Tayyip Erdogan în luna iunie pentru a implementa o schimbare de 180 de grade față de ani de politici neortodoxe cu dobânzi scăzute, care au condus la creșterea inflației și la exodul investitorilor străini.

Începând cu luna iunie, banca centrală a crescut rata cheie la 45%, față de 8,5% cât era înainte să ajungă Erkan în poziția de guvernatoare.

Inflația în țară a crescut la 64,8% în termeni anuali în luna decembrie, accelerându-se față de 62% în noiembrie. Aceasta a fost puțin sub așteptările economiștilor intervievați de Reuters, care se așteptau la 65,1%.

Inflația din Turcia a atins un vârf de 85,5% în octombrie 2022. Lira turcească a înregistrat o deteriorare accentuată, crescând costul importurilor și erodând salariile multor muncitori străini din țară care trimit bani în străinătate.

Aceasta s-a întâmplat în timp ce Banca Centrală a Turciei a continuat să susțină o politică monetară controversată de reducere a ratelor dobânzilor, promovată de președintele Recep Tayyip Erdogan.

Cu toate acestea, Banca Centrală a Turciei a făcut o schimbare bruscă în iunie când a început să majoreze ratele sub noua sa guvernatoare, Hafize Gaye Erkan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel