Şefa Clinicii de Urologie a Spitalului din Mureş: „Sunt foarte multe cancere neglijate, în stadii avansate”. Sute de tineri vin zilnic la spital

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Şefa Clinicii de Urologie a Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş, dr Martha Orsolya, a declarat, vineri, în deschiderea ediţiei a II-a a simpozionului UROFUN 'Actualităţi în Urologie funcţională', că există tot mai multe cancere neglijate, care ajung la specialişti în stadii avansate şi că tot mai mulţi tineri se îmbolnăvesc de diferite malignoame ale aparatului urogenital.

'Sunt foarte multe cancere neglijate, în stadii avansate. Poate pentru că acei în acei doi ani de pandemie pacienţii nu au venit la urolog. Vedem foarte, foarte multe cazuri neglijate şi, din păcate, cazuri care din perioada de operabilitate au trecut într-un stadiu inoperabil din punct de vedere urologic. Şi mai vedem foarte mulţi tineri care se îmbolnăvesc de diferitele malignoame ale aparatului urogenital, cancere de prostată, tumori renale, chiar sub 50 de ani.

La nivelul clinicii de urologie, lunar avem circa 200 de pacienţi internaţi continuu şi undeva la 200-250 pacienţi pe spitalizări de zi, plus pacienţii care vin zilnic la policlinică, la policlinica numărul doi, undeva zilnic 15-20 de pacienţi. Dacă facem calculul, se adună la 3500 până la 4000 de pacienţi anual văzuţi de către colegii noştri în clinica noastră', a declarat dr Martha Orsolya.

Doctorul a arătat că nu se cunoaşte o cauză exactă a acestor afecţiuni, dar că acestea ar putea fi generate de stilul de viaţă, de alimentaţie şi poate şi chiar să fie o consecinţă a evenimentului de la Cernobîl din anii '80.

În privinţa UROFUN, dr Martha Orsolya a precizat că denumirea vine de la urologia funcţională, un domeniu mai puţin dezvoltat în România.

'UROFUN este o denumire distractivă, dar este vorba despre urologie funcţională şi de aici şi prescurtarea titlului celei de-a doua ediţii. Urologia funcţională este o parte a urologiei mai puţin dezvoltată în România. De aceea ne-am gândit, începând din anul trecut, fiind şi pe vicepreşedintele Societăţii de Urologie, responsabilă de această parte a urologiei, să dezvoltăm, să încercăm să avem noi adepţi printre urologii tineri şi se sensibilizăm cu privire la importanţa acestei subspecialităţi', a arătat dr Martha Orsolya.

Şefa Clinicii de Urologie a SCJ Mureş a precizat că urologia funcţională se ocupă de funcţionalitatea normală a sistemului urogenital, în special a aparatului vezico-sfincterian, şi are în vedere toate acele patologii care pot cauza disfuncţii micţionale, atât boli endocrinologice - diabetul zaharat, despre cistopatia diabetică, boli neurologice boala Parkinson - dar şi de majoritatea patologiilor urologice, de la adenom de prostată la incontinenţă de urină la femei şi la bolile canceroase. La UROFUN de la Târgu Mureş, care se derulează vineri şi sâmbătă, participă peste 70 de specialişti, precum şi studenţi. 'Vor fi prezentate proceduri, şi puncte de vedere noi şi acele posibilităţi ca postoperator, de exemplu după o prostatectomie totală pentru radicală pentru cancer de prostată, să îmbunătăţim calitatea vieţii pacientului', a precizat Matha Orsolya. La deschiderea festivă a ediţiei a II-a a UROFUN au participat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, directorul SCJ Mureş, dr Ovidiu Gîrbovan, şi decanul Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie 'George Emil Palade' din Târgu Mureş, dr Ovidiu S. Cotoi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel