Valeria Herdea spune că vaccinarea nu ar trebui considerată opțională.
UPDATE: „Pentru că declarația mea de ieri a fost interpretată eronat, precizez un lucru esențial: singurul lucru obligatoriu este doar informarea pacienților. Așadar, acest lucru este valabil și pentru vaccinare. Este obligatoriu ca pacienții să aibă toate informațiile de la medicii de familie, indiferent dacă vorbim de beneficii sau riscuri. Comunicarea medic-pacient nu este facultativă, acesta este mesajul pe care am intenționat să îl transmit”, a zis Valeria Herdea.
Știrea inițială:
Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Valeria Herdea, a subliniat importanța unei comunicări eficiente pentru a ajuta oamenii să înțeleagă beneficiile vaccinării, subliniind că aceasta nu ar trebui considerată opțională.
"În ultima perioadă, postpandemie, am asistat la un fenomen paradoxal. Deși am trecut prin pandemie și am înțeles importanța vaccinării în combaterea bolilor infecțioase, lecțiile pandemiei au fost uitate rapid, iar rata de acoperire vaccinală a scăzut dramatic, cum ar fi în cazul vaccinării antirujeolice, care a ajuns la aproximativ 70%", a declarat Herdea la conferința "Noul sezon epidemic: cinci amenințări pentru Sănătate. Cum reacționăm?", organizată luni de DCNews.
Ea a adăugat că, deși vaccinarea antigripală pentru persoanele vârstnice este gratuită și acestea sunt informate, "rata de acceptare rămâne scăzută", ceea ce contribuie la creșterea numărului de cazuri de pacienți cu boli cronice decompensate.
"Trebuie să facem ceva să crească încrederea populaţiei în personalul medical (...), să înţeleagă oamenii care sunt beneficiile vaccinării. (...) Din punctul meu de vedere, şi îmi asum ceea ce spun, vaccinarea nu ar trebui discutată ca opţională. Fiecare dintre noi a avut o şansă să fie vaccinat şi protejat atunci când era copil şi la vremea respectivă nu aveam acces la toate vaccinurile care se găsesc în prezent. Ţine doar de noi să ne vaccinăm copiii, pentru a le da dreptul să crească sănătoşi", a adăugat Herdea, potrivit Agerpres.
Simin-Aysel Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale "Victor Babeș", susține că "este nevoie de o lege a vaccinării care să depășească faza explicațiilor (...), deoarece, când vine vorba de sănătatea publică, vaccinarea nu mai poate fi considerată o opțiune individuală". "În cele mai multe cazuri, părinţii care nu îşi vaccinează copii ignoră cu desăvârşite subiectul vaccinării. Trece pe lângă ei toată informaţia noastră. Şi mai mult, dacă copilul supravieţuieşte şi e bine, e o dovadă în plus că e mai bine aşa, că se imunizează natural, ceea ce e iraţional, pentru că, în acest fel, ajungem la izbucniri epidemice şi la nenumărate cazuri complicate", a precizat Florescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News