Șefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a atras atenția că anunţul retragerii unor trupe ruseşti de la frontiera cu Ucraina trebuie "urmat de fapte".
'Până în prezent, nu există decât anunţuri, iar acestea trebuie acum urmate de fapte, deoarece avem nevoie de încredere, avem nevoie de securitate pentru toţi cetăţenii aici, la noi, în Europa', a declarat ministrul german de Externe la Madrid, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său spaniol, José Manuel Albares, potrivit AFP, citat de Agerpres.
Rusia a dispus marţi retragerea în garnizoane a unor unităţi desfăşurate în apropiere de frontiera ucraineană, un prim semn de detensionare, prezenţa lor stârnind de mai multe săptămâni temeri legate de o invazie, pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Occident.
Anunţul a survenit chiar înainte de întâlnirea cancelarului german Olaf Scholz cu preşedintele rus Vladimir Putin despre această criză, alimentată de mai multe săptămâni de concentrarea a peste 100.000 de militari în vecinătatea Ucrainei, ţară pro-occidentală pe care Kremlinul vrea să o facă să revină în sfera sa de influenţă. 'Nu ne facem nicio iluzie în legătură cu capacitatea Rusiei de a-şi pune planurile în execuţie.
Tocmai din acest motiv nu am încetat, la toate nivelurile şi prin toate canalele de discuţie, să arătăm guvernului de la Moscova, în ultimele săptămâni, consecinţele oricărei agresiuni împotriva Ucrainei', a spus ministrul.
Potrivit şefei diplomaţiei germane, 'rezultatul acestei situaţii este, prin urmare, clar trasat şi nu se poate obţine decât prin discuţii'.
'Ofertele noastre de discuţie sunt pe masă (...) Acum, Rusia este cea care trebuie să se angajeze pe calea dezescaladării şi să sprijine acest lucru prin măsuri concrete precum retragerea trupelor', a subliniat ea.
VEZI ȘI: Rusia a trimis avioane dotate cu rachete hipersonice la baza din Siria
Rusia a trimis avioane de luptă MiG-31K cu rachete hipersonice Kinjal, precum şi bombardiere strategice cu rază lungă de acţiune Tupolev Tu-22M la baza sa aeriană Hmeimim din Siria, pentru exerciţii navale.
Avioanele trimise la baza Hmeimim vor lua parte la exerciţii în Mediterana de Est, în cadrul unei intensificări a activităţii militare a Rusiei în contextul crizei cu Occidentul în legătură cu Ucraina şi securitatea în Europa, informează Reuters și Agerpres, preluând o ştire transmisă de agenţia Interfax, care citează Ministerul Apărării de la Moscova.
Moscova a anunţat pe 20 ianuarie că marina sa militară va desfăşura o serie de exerciţii în care vor fi implicate toate flotele sale de la Pacific la Atlantic, cu participarea a 10.000 de soldaţi, 140 de nave de război şi zeci de avioane. Regimul de la Damasc al preşedintelui Bashar al-Assad este un aliat ferm al Moscovei de când aceasta a lansat în sprijinul său o campanie de lovituri aeriene în Siria în 2015.
Pe lângă baza aeriană de la Hmeimim, Rusia mai controlează şi baza navală de la Tartus. Rusia a trimis avioane de luptă dotate cu rachete Kinjal pentru prima dată anul trecut, după ce a extins pista de la baza Hmeimim pentru a primi astfel de aeronave, a afirmat Rob Lee, analist militar la Foreign Policy Research Institute din Statele Unite.
Potrivit analistului, aceste desfăşurări indică spre o prezenţă militară în creştere a Rusiei în Orientul Mijlociu şi spre capacitatea acesteia de a acţiona în diferite regiuni şi a-şi proiecta puterea.
Media ruse au relatat că rachetele hipersonice Kinjal pot lovi ţinte la distanţe de până la 2.000 km. Kinjal este una din armele strategice anunţate de preşedintele rus Vladimir Putin în martie 2018.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu