În timp ce ortacul de rând trăieşte sub teroarea disponibilizării, cu grija zilei de mâine, iar nevestele lor îngroşă rândurile la plasarea forţei de muncă, soţiile directorilor din minerit îşi petrec programul de lucru într-un scaun confortabil, într-un birou drăguţ, iar pentru acest lucru sunt răsplătite cu sute de mii de lei anual, informează Gorj Domino.
Autor: Adi Stroescu
Nicoleta, soţia lui Nicolae Giuran, directorul ELCFU Motru, a fost în pragul şomajului în momentul în care EMS Motru a fost desfiinţată şi a pierdut postul de secretară pe care-l ocupa la această unitate. Însă, cu siguranţă, din cauza performanţelor profesionale de care era în stare şi-a găsit rapid un nou loc de muncă în mineritul motrean, aducând împreună cu soţul, în casă, anual, un venit de peste 70.000 de lei. În urmă cu câţiva ani o sumă în acelaşi cuantum cu cea pe care o câştigă acum împreună cu nevasta i-a adus lui Giuran un dosar penal după ce s-a descoperit că, în calitate de director al EM Jilţ, a întocmit facturi pentru consum fictiv de motorină.
Formula unei căsnicii lipsite de griji financiare a fost descoperită şi de către directorul Exploatării de Carieră Roşia, Cosmin Trufelea, cel mai tânăr şef de carieră din Gorj, care deşi nu o are în subordine pe soţia sa Maria, se declară cu siguranţă mulţumit la sfârşitul anului când încasările din salariul său şi al consoartei, economist la Baza de Aprovizionare Rovinari, ajung la 90.000 de lei.
Gurile rele spun că salariul cu care este remunerat Trufelea nu ar fi pe deplin meritat, mai ales că şi-a primit funcţia datorită poziţiei pe care o ocupă în PD-L şi ar fi doar un pion politic ce nu are legătură cu managementul. Până una alta însă, Trufelea se bucură de un trai mai mult decât decent din leafa de director al unei subunităţi a SNLO pe care, se pare, că nu o conduce fără probleme având în vedere că şeful cel mare, Daniel Burlan, îl ţine mereu sub observaţie şi presiune pentru că se zvoneşte că ar râvni la locul său de boss al companiei miniere.
Directorul bazei la care Maria Trufelea îşi câştigă existenţa, Daniel Dobreanu, contribuie şi el anual la bugetul familiei cu o remuneraţie de 61.000 de lei, restul până la 108.000 de lei fiind completat de către soţia care lucrează într-o funcţie de economist în cadrul SNLO Târgu-Jiu.
Directorul Exploatării de Carieră Berbeşti, Ion Cumpănăşoiu, are un salariu anual mai modest decât al altor omologi de-ai săi, 45.000 de lei, la care se adaugă cei 25.000 de lei câştigaţi de către soţia sa care este angajată a unităţii conduse de către consoarta sa. Unii dintre salariaţii carierei susţin că directorul EC Berbeşti nu-şi poate face probleme din cauza veniturilor prea mici pentru că din unitate au dispărut, nu de puţine ori, cantităţi notabile de cărbune, despre traseul cărora, se spune că ar avea cunoştinţă chiar şi Cumpănăşoiu. În acest sens au existat şi unele dosare penale care însă şi-au pierdut urma la Poliţia şi Parchetul Horezu.
Nicolae Pandia, directorul Exploatării de Carieră Alunu, ex-director al carierei Berbeşti, cumulează, alături de soţia, care a rămas angajată a unităţii conduse anterior de soţul său, un venit de 110.000 de lei pe an.
Bugetul familiilor şefilor SNLO, completate de cel al soţiilor angajate în sistem
O funcţie de conducere în cadrul SNLO atrage după sine automat un salariu pentru care un muritor de rând trudeşte ani de zile, în timp ce un director din societatea amintită obţine aceşti bani, plus prerogative aduse de post, fără nicio bătaie de cap.
Mihail Dafinoiu, directorul Direcţiei Miniere din cadrul SNLO, este unul dintre directorii care câştigă facil 151.000 de lei pe an, bugetul familiei fiind completat de către soţia sa, bineînţeles salariată în sectorul minier. Ca şi angajată a Medservmin, ea are însă o contribuţie destul de modestă la veniturile familiei Dafinoiu de 18.000 de lei.
Nevasta unui alt director din cadrul SNLO, Mircea Mezinca, prestează tot pentru o societate la care compania minieră este acţionar majoritar, Minprest, ca şi adjunct şef de secţie, fiind recompensată pentru asta cu 15.000 de lei. Însă „grosul” banilor în cuplul Mezinca vine de la capul familiei care câştigă 99.000 de lei, pe an.
Directorul economic al SNLO, Daniel Olaru contribuie la bunăstarea familiei cu 54.000 de lei anual, iar soţia sa, anagajată a EC Lupoaia, cu 27.000 de lei, rezultând un venit anual de peste 80.000 de lei.
Daniel Burlan, directorul SNLO Târgu-Jiu câştigă anual, singur, 70.000 de lei, soţia sa nemaiapărând în declaraţia acestuia de avere din 2007, pe când era inginer în cadrul EMC Motru, semn că îşi permite, probabil, luxul de a fi casnică.
Citeşte şi:
Daniel Burlan: Odată cu înfiinţarea CE Oltenia, vor dispărea ”băieţii deştepţi” din energie
Un grup de 25 de mineri de la Motru vor să dea SNLO în judecată
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu