Şefii serviciilor de sănătate din Marea Britanie considerau iminentă o pandemie de gripă în 1997

Fotografie creată de Pavel Danilyuk, de la Pexels
Fotografie creată de Pavel Danilyuk, de la Pexels

Șefii serviciilor de sănătate din Marea Britanie considerau iminentă o pandemie de gripă în 1997. În acest sens, a fost redactat un plan de intervenție care conținea diferite măsuri. 

Alegeri prezidentiale 2024

Şefii serviciilor de sănătate din Marea Britanie au redactat un plan de intervenţie pentru o pandemie de gripă în 1997, care conţinea măsuri precum un program extins de vaccinare, o posibilă închidere a şcolilor şi restricţionarea călătoriilor internaţionale, informează DPA, conform Agerpres.

Planul a fost descoperit în documente de arhivă care arată că medicii erau de părere că o pandemie este 'iminentă' şi că ea va izbucni cel mai probabil în Orientul Extrem. Documentele relevă că Departamentul de Sănătate, Serviciile Sociale şi Autoritatea de Siguranţă Publică din Irlanda de Nord au primit un plan de intervenţie, valabil pentru întregul Regat Unit, pentru o pandemie de gripă în martie 1997.

'Dacă există concomitent următoarele condiţii, înseamnă că o pandemie este iminentă - apariţia unei noi tulpini a virusului gripal care are o derivă antigenică semnificativă, (ceea ce înseamnă) un nou virus; un procent mare de oameni expuşi din întreaga populaţie, de exemplu cei fără imunitate la noul virus obţinută prin vaccinare sau printr-o infectare anterioară cu un virus similar; dovezi că noul virusul se poate răspândi şi poate duce la boală în rândul oamenilor', se arată în plan.

'În mod obişnuit, noile tulpini derivate ale virusului gripal au apărut în Orientul Extrem şi s-au răspândit spre Europa prin Asia sau Antipozi', se mai menţionează în document.

Raportul arăta că orice gripă care ar apărea din China cel mai probabil se va răspândi mai repede decât precedenta pandemie, din 1968

Raportul subliniază că orice gripă care ar apărea din China cel mai probabil se va răspândi mai repede decât precedenta pandemie, din 1968, din cauza 'deschiderii Chinei faţă de comerţ şi turism' şi 'a deplasărilor internaţionale tot mai multe ale oamenilor şi a utilizării mai mari a metodelor rapide de transport'.

Ca reacţie, ofiţerul medical superior pentru Irlanda de Nord, doctor Elizabeth Mitchell, a redactat un plan de intervenţie pentru regiune în 1997 pentru a ajuta serviciile locale de sănătate să facă pregătirile necesare. 'Imunizarea cu un vaccin corespunzător împotriva gripei poate reduce impactul acesteia, în special în rândul grupurilor de populaţie cel mai expuse la forme grave de boală sau deces', prevedea planul.

'O prioritate în pregătiri vor fi, prin urmare, asigurarea aprovizionării cu vaccinuri împotriva noii tulpini şi imunizarea unui număr cât mai mare de persoane', se mai menţionează în document.

Raportul precizează de asemenea că, în general, 'este puţin probabil ca răspândirea gripei să poată fi oprită, însă este posibilă încetinirea ei prin reducerea călătoriilor care nu sunt necesare, în special cele pe distanţe lungi, şi prin încurajarea persoanelor care suferă de boală să stea acasă'.

Printre potenţialele măsuri se mai numărau închiderea şcolilor şi amânarea internărilor în spital care nu sunt urgente. O scrisoare a ofiţerului medical şef, doctor Henrietta Campbell, de la 17 decembrie 1997 către toţi directorii de servicii de sănătate publică şi medici din Irlanda de Nord atrăgea atenţia asupra apariţiei gripei aviare în Hong Kong care a infectat şase persoane. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel