Şeful ANAF, Lucian Heiuş, a recomandat românilor să folosească cardul bancar la cumpărături, astfel încât sumele să fie fiscalizate. Lucian Heiuş a menționat că există peste 590.000 de case de marcat deja logate la serverele ANAF.
Întrebat miercuri seară de ce unii comercianţi nu emit bonuri fiscale, Lucian Heiuş le-a recomandat românilor să folosească cardul bancar atunci când achită cumpărăturile, astfel încât sumele de bani să fie fiscalizate.
”Legea prevede clar, trebuie să bată în casă orice produs pe care îl comercializează şi să ofere bonul celui care face cumpărătura. Mulţi nu cer acest bon. Eu recomand şi eu asta fac de foarte mulţi ani, plătesc cu cardul şi atunci ştiu foarte clar că în momentul în care am plătit cu cardul suma intră în contul bancar şi trebuie să fie fiscalizată, nu mai există nicio altă variantă”, a spus Lucian Heiuş, la Digi 24.
Acesta a subliniat că se doreşte ca toate casele de marcat din România să fie logate la serverele ANAF, o mare parte din cele existente fiind deja logate.
”Avem la ora actuală 598.000 de case de marcat care sunt deja logate la serverele ANAF-ului. Cred că sunt în România cam 620.000 de case de marcat. Ne apropiem încet-încet să logăm cam toate casele de marcat. Aşteptăm să se termine şi o aplicaţie care să ne permită să navigăm în aceste case de marcat ca să vedem la ce oră, ce bonuri au bătut, să vedem dacă sunt încasări fluctuante sau continue aşa cum ar fi normal”, a mai spus Lucian Heiuş.
Președintele ANAF, Lucian Heiuş, i-a somat pe contribuabili că plata taxelor şi impozitelor este şi un act de responsabilitate socială pentru fiecare, de la marile corporaţii, la mici antreprenori, până la persoanele fizice.
„ANAF vrea sa colecteze 16 miliarde de lei în 2022. Vor fi controale în țară. Fiscul din România trebuie să facă ceea de face fiscul de oriunde in lume. Trebuie să verificam veniturile persoanelor fizice și modul cum le-au obținut. Vom începe de la cel mai mare contribuabil până la cel mai mic. 60 de echipe de control vor face aceste controale. Acesta este glonțul de argint al fiscului pentru cei care nu-și plătesc impozitele și taxele. Vedem opulența afișată de unii. Toți se laudă cu ce au. Hoțul, dacă nu se laudă cu ce are, nu e hoț. Toți se laudă. Verificăm dacă averile acumulate sunt în concordanță cu veniturile obținute. ANAF are suficiente resurse pentru a identifica pe cei care au multe proprietăți și cum le-au dobândit”, a anunțat, azi, președintele ANAF, Lucian Heiuş.
"Avem peste tot exemple de șmecheri care sfidează cu opulența și luxul pe care îl afișează, care cheltuie sume de bani exorbitante sfidând pe omul de rând și care în viața lor n-au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au constați că ele sunt aproape inexistente", a mai afirmat Lucian Heiuş.
"Am dat o sarcină direcției generale de control venituri persoane fizice să facă o analiză de risc și am pornit de la 20 de milioane de CNP-uri. Făcându-se această analiză de risc am constatat cu stupoare și cu revoltă că 561.000 de persoane au acumulat în 2016-2019 (anul 2020 în finalizăm în septembrie, iar 2021 la sfârșitul anului) o diferență între veniturile estimate de noi și cele declarate și impozitate de 20 miliarde euro.
Am văzut ce bunuri mobile și imobile s-au achiziționat de fiecare persoană în parte, cum au evoluat sumele în conturile bancare, cu ce sume și-au creditat propriile societăți, cu ce sume și-au majorat capitalurile la societățile pe care le au și ce cheltuieli au putut să angajeze", a mai spus președintele ANAF, Lucian Heiuş. Vezi articolul AICI!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu