Șeful ANPC a câștigat lozul cel mare cu ”reducerea posturilor bugetare”. Cum ar vrea să mute Regiunea Centru la... Constanța

Horia Constantinescu
Horia Constantinescu

Reducerea posturilor bugetare, mai ales de conducere, ar fi folosită de conducerea ANPC drept un argument tocmai bun pentru o reorganizare din temelii a instituției, după... loialități. 

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, ar susține reorganizarea ANPC în sensul în care ”să scape de toți șefii care sunt pe funcție prin concurs” acuză surse din interior. Șeful ANPC ar vrea să-și numească propriii oameni în funcțiile de conducere. Mai mult, ar avea ca scop desființarea Regiunii Centru pentru a înființa una cu sediul la Constanța. Amintim că din Constanța vine șeful central al ANPC, el fiind numit în 2017 şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa. Surse din ANPC ne spun că președintele Autorității ar susține că reduce șefii din aparatul de conducere, dar tot acesta ar fi înființat cel puțin 13 posturi de conducere deja ocupate de persoane apropiate acestuia. Două nume din cei numiți recent în funcții de conducere sunt condamnați penali. ”Dar nu este nicio problemă dacă sunt loiali lui” ne-a spus sursa. 

Minuta ședinței de astăzi arată că ”schimbarea regiunilor nu este un proces ușor”, ci unul care ar implica ”o revizuire complexă a structurilor administrative și de planificare existente”. ”Ar necesita, de asemenea, consultări și acordul de la nivel guvernamental și potențial cu Uniunea Europeană, dat fiind că aceste regiuni sunt esențiale în administrarea și distribuirea fondurilor europene. Schimbările ar trebui să țină cont de multe aspecte, inclusiv economice, sociale și politice” mai arată minuta. 

Regiunile din România sunt organizate pe criterii geografice și economice și nu au un statut administrativ. Acestea sunt folosite în special pentru planificarea și implementarea diferitelor proiecte de dezvoltare, în special cele finanțate de Uniunea Europeană.

Există opt astfel de regiuni de dezvoltare în România:

1. Nord-Vest
2. Centru
3. Nord-Est
4. Sud-Est
5. Sud - Muntenia
6. București - Ilfov
7. Sud-Vest Oltenia
8. Vest

Fiecare regiune de dezvoltare are un centru regional care coordonează implementarea proiectelor și programelor de dezvoltare regională. Aceste centre regionale de dezvoltare sunt entități non-profit, care funcționează ca intermediari între Guvernul român și Uniunea Europeană.

În ceea ce privește avizarea lor de către Uniunea Europeană, aceste regiuni nu au fost create ca entități politice sau administrative autonome, ci mai degrabă ca zone geografice pentru coordonarea eficientă a proiectelor de dezvoltare regională și a fondurilor europene. Prin urmare, ele nu necesită „avizare” în sensul tradițional.

Schimbări privind fondurile europene

În privința schimbărilor, teoretic, organizarea și numărul regiunilor de dezvoltare pot fi ajustate, dar aceasta ar necesita o revizuire a politicii de dezvoltare regională a României și, probabil, consultări cu Uniunea Europeană, în special dacă schimbările afectează distribuția sau utilizarea fondurilor europene.

În concluzie, regiunile de dezvoltare din România sunt organizate în principal pentru gestionarea și implementarea proiectelor de dezvoltare finanțate de UE și nu au un caracter administrativ sau politic propriu-zis. Acestea pot fi schimbate, dar cu anumite condiții și restricții.

Minuta mai arată că ”fondurile europene sunt adesea alocate și accesate în funcție de regiunile de dezvoltare ale României. Scopul este de a echilibra dezvoltarea economică și socială a țării, promovând creșterea în regiunile mai puțin dezvoltate. (...) Nivelul de dezvoltare se măsoară prin diferiți indicatori, inclusiv PIB per capita, rata șomajului, nivelul de educație și altele. Fondurile europene sunt adesea direcționate către regiunile cu indicatori economici și sociali mai scăzuți pentru a stimula dezvoltarea și a reduce decalajele regionale”. 

Reducerea posturilor bugetare nu susține reorganizarea regiunilor de dezvoltare

”Chiar dacă Guvernul României a dat o ordonanță pentru reducerea posturilor bugetare, reorganizarea regiunilor de dezvoltare este o problemă separată și mai complexă. Regiunile de dezvoltare sunt stabilite în principal pentru coordonarea proiectelor de dezvoltare și alocarea fondurilor europene, și nu sunt direct legate de numărul de posturi bugetare.

Reorganizarea regiunilor ar necesita o abordare mult mai cuprinzătoare și ar implica revizuirea structurilor administrative și de planificare, consultări la nivel național și, probabil, cu Uniunea Europeană. Acesta ar fi un proces destul de complex și nu ar fi direct legat de reducerea posturilor bugetare” conform sursei citate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel