Ministrul Muncii, Ioan Botiş l-a demis, miercuri, pe şeful ANPS, deoarece acesta nu i-a prezentat la timp date „nominale“ cu mamele angajate la stat care încasează contribuţii pe perioada de creştere a copilului. În acelaşi timp, Serviciile speciale care au monitorizat desfăşurarea mitingului la care au participat circa 100 de mame au încercat să identifice persoane din structurile de conducere ale asociaţiilor implicate care lucrează la stat.
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a anunţat, la Guvern, că l-a demis din funcţie pe preşedintele Agenţiei Naţionale de Prestaţii Sociale (ANPS), Viorel Alexandru, deoarece acesta nu i-a prezentat date privind indemnizaţia de creştere a copilului în termenul solicitat.
„I-am cerut preşedintelui să îmi trimită nişte date interne, pentru a face o analiză legată de nişte decizii pe care trebuia să le iau. I-am solicitat demisia şi, în consecinţă, este demis“, a comentat Botiş situaţia preşedintelui ANPS.
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Prestaţii Sociale, Viorel Alexandru, a confirmat, miercuri, că ministrul Botiş a vorbit cu el la telefon şi că i-a cerut să îşi dea demisia dacă până la ora 12.00 nu îi prezintă o listă cu bugetarii care primesc indemnizaţie de creştere a copilului. "Ministrul mi-a cerut o situaţie cu beneficiarii bugetari care primesc indemnizaţie pentru creşterea copilului, iar eu nu am reuşit să o finalizez în timp util", a spus Viorel Alexandru. El a adăugat că şi la acestă oră se lucrează la documentul cerut de ministrul Muncii, explicând că trebuie adunate informaţii din fiecare judeţ, că este vorba de cazuri nominale, iar centralizarea lor durează.
Aceste declaraţii redeschid scandalul generat de concediul de creştere a copilului. Asociaţiile mamelor protestează împotriva discriminării bugetarilor care au copii sub doi ani şi cred că lista nominală este solicitată de ministru cu scopul de a face presiuni asupra acestora sau de a reduce posturile în sistemul de stat.
De ce a solicitat ministul Botiş lista
De ce a solicitat imperativ ministrul Ioan Botiş o listă nominală cu cazurile de bugetari aflaţi în concediu de creştere a copilului? Pentru că, exact în momentul când Botiş făcea presiuni ca să primească lista, asociaţii ale mamelor protestau în faţa guvernului împotriva premierului Boc.
Serviciile speciale care au monitorizat desfăşurarea mitingului, la care au participat circa 100 de mame, au încercat să identifice persoane din structurile de conducere ale asociaţiilor implicate care lucrează la stat. De altfel, cel puţin o vicepreşedintă a unei astfel de asociaţii a şi fost identificată ca fiind angajată de o instituţie de stat.
Mamele se aşteapta ca, mergând pe modelul presiunilor exercitate de Băsescu asupra poliţiştilor care au protestat la Cotroceni, şi alte instituţii ale statului să se răzbune pe mamele care au scandat în faţa Palatului Victoria lozinci anti Boc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News