Bursa din România are nevoie de listări noi, de 'sânge proaspăt', deoarece piaţa de capital poate constitui o sursă importantă de finanţare pentru activitatea societăţilor comerciale, potrivit preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară, Leonardo Badea.
'Filosofia este simplă: avem nevoie de listări noi. Şi mă refer aici atât la companii pe care statul le mai deţine în portofoliu, dar şi la companii private. Fără îndoială, Bursa are nevoie de sânge proaspăt. Piaţa de capital poate constitui o sursă importantă de finanţare pentru activitatea societăţilor comerciale. Cu emitenţi puternici în ringul bursier, sunt convins că vor apărea şi investitori strategici, dar şi de retail, care vor fi dornici să facă plasamente pe piaţa de capital din România.
Totodată, trebuie să continuăm campaniile de educaţie financiară cu motoarele turate la maximum, astfel încât lumea să conştientizeze că bursa poate reprezenta o alternativă viabilă pentru plasarea investiţiilor. Fără emitenţi de calibru şi fără investitori educaţi nu putem vorbi despre o dezvoltare durabilă a pieţei de capital. De asemenea, crearea de noi instituţii - cum este proiectul CCP (înfiinţarea contrapărţii centrale n.r), pe care îl susţinem - poate contribui în mod considerabil la stabilitatea şi evoluţia acestei pieţe', a spus Badea într-o declaraţie remisă AGERPRES.
Preşedintele ASF a subliniat că, la finele anului trecut, Bursa a trecut printr-un scurt moment de convulsii, dar şi-a revenit pe parcurs, iar în primul trimestru al anului 2019, indicii de acţiuni ai bursei locale consemnau creşteri semnificative ale randamentelor faţă de trimestrul anterior. 'Toţi indicii bursei româneşti au înregistrat evoluţii pozitive în primul trimestru al anului 2019, comparativ cu 31 decembrie 2018. Indicele BET, indice de referinţă care surprinde evoluţiile celor mai tranzacţionate companii de pe piaţa reglementată a BVB, a consemnat o creştere de 9% la 31 martie 2019 comparativ cu finalul anului 2018.
Indicele BET-NG, cel care reflectă evoluţia companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB care au ca domeniu principal de activitate energia şi utilităţile aferente, a încheiat primul trimestru din anul 2019 cu cea mai ridicată creştere, de 14%. Piaţa de capital a crescut puternic în prima jumătate a anului, în principal, din două motive: dividendele şi rezultatele companiilor româneşti. Totodată, România s-a raliat şi trendului ascendent înregistrat pe pieţele internaţionale, fapt ce a contribuit la această creştere. Pe plan internaţional, toţi indicii analizaţi au consemnat, de asemenea, creşteri', a explicat Badea.
De asemenea, potrivit acestuia, nivelul zilnic de volatilitate pe piaţa bursieră din România s-a menţinut redus comparativ cu cel înregistrat în luna decembrie, acesta fiind influenţat şi de faptul că şi în cazul pieţelor dezvoltate (exemplu SUA) se înregistrează o diminuare a volatilităţii. 'Un proxy pentru interesul populaţiei faţă de piaţa de capital pot fi considerate fondurile deschise de investiţii, care sunt o alternativă pentru piaţa bancară.
Activul net al fondurilor deschise de acţiuni a crescut constant în ultima perioadă pe fondul căutării de randamente superioare plasamentelor bancare şi a continuat să crească şi în iulie 2019 ajungând la 1303 milioane lei. În luna iunie 2019, activul total al fondurilor deschise de acţiuni a crescut cu aproximativ 2,9% faţă de luna anterioară. Dacă ne uităm la cât de mult plătesc investitorii pentru anul viitor anticipat în comparaţie cu o altă piaţă, care poate fi înţeleasă în raport cu căutarea randamentului pe diferite pieţe (...) se observă că în iunie 2019, raportul era încă mai mic decât 1, ceea ce indică faptul că piaţa de capital din România era mai atractivă în comparaţie cu alte ţări din zona Est Europeană', a mai spus şeful ASF.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News