Șeful băncii centrale a SUA a avertizat că oficialii ar putea crește ratele dobânzilor mai mult și mai repede decât se aștepta anterior, pentru a stabiliza prețurile.
Acțiunile americane au scăzut, iar dolarul a crescut în urma remarcilor, care au loc cu doar câteva săptămâni înainte ca banca să facă un alt anunț privind ratele, informează BBC.
Mulți analiști se așteptau la o altă creștere de 0,25 puncte procentuale.
Dar comentariile sugerează că banca s-ar putea mișca mai agresiv.
În ultimul an, Fed și-a ridicat rata de referință la peste 4,5% - cea mai mare rată din 2007 - ca răspuns la creșterea prețurilor cu cel mai rapid ritm din ultimele decenii.
Inflația - ritmul la care prețurile cresc - în SUA a fost de 6,4% în ianuarie.
Deși aceasta este mai mică decât anul trecut, rămâne cu mult mai mare decât rata de 2% considerată sănătoasă, iar Powell a spus că oficialii au fost îngrijorați de datele recente care sugerează că progresul ar putea fi stagnat.
El a spus că asta ar putea împinge banca să ridice ratele peste 5%, până la 5,5%.
Creșterea costurilor îndatorării este un mecanism de încetinire a creșterii prețurilor în economie, în general.
„Cele mai recente date economice au venit mai puternic decât ne așteptam, ceea ce sugerează că nivelul final al ratelor dobânzilor este probabil să fie mai mare decât se anticipa anterior”, a declarat Powell în Congres.
„Dacă totalitatea datelor ar indica că este justificată o înăsprire mai rapidă, am fi pregătiți să creștem ritmul majorărilor ratelor”, a adăugat el.
Comentariile au generat unele respingeri din partea parlamentarilor, în special a celor de stânga.
Ei au spus că mișcările nu vor face nimic pentru a aborda cauzele problemei inflației - cum ar fi războiul din Ucraina și problemele lanțului de aprovizionare - conducând în același timp la o încetinire economică care va rezulta în creșterea ratei de șomaj.
„Vă jucați cu viețile oamenilor”, a spus senatoarea Elizabeth Warren, care a plasat, de asemenea, vina pe creșterea prețurilor de către companii.
Powell a replicat spunând că economia ar fi într-o formă mai proastă dacă banca nu ar acționa.
Prețurile din SUA au crescut neașteptat cu 0,5% din decembrie până în ianuarie, în timp ce actualizările lunare privind vânzările cu amănuntul au fost, de asemenea, mai puternice decât se așteptau bancherii.
Prin creșterea costurilor de împrumut, oficialii Rezervei Federale speră să reducă cererea de împrumuturi pentru extinderea afacerilor, locuințelor și altor achiziții, în cele din urmă răcind economia și ușurând presiunile care împing prețurile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu