Află în articol ce declarații a făcut șeful Băncii Centrale din Libia, Sadiq Al-Kabir.
Șeful Băncii Centrale din Libia, Sadiq Al-Kabir, care controlează o avere petrolieră de miliarde de dolari, a declarat că se așteaptă să fie repus în funcție, după ce a fost nevoit să fugă din fața milițiilor care au încercat să preia instituția sa sub amenințarea armei.
„Evaluăm situația chiar acum - s-ar putea să ne întoarcem foarte curând”, a declarat Sadiq Al-Kabir pentru POLITICO, joi, prin telefon de la Istanbul.
Al-Kabir se află în exil autoimpus la Istanbul de când forțele aliniate Guvernului de la Tripoli - unul dintre cele două care au condus țara divizată de la dezintegrarea sângeroasă a acesteia în 2011 - au atacat sediul băncii centrale pe 26 august, răpind angajații băncii și instalând un guvernator marionetă.
Banca Centrală a Libiei este singurul depozitar legal al veniturilor de miliarde de dolari obținute lunar din vânzarea petrolului produs în estul țării. Acest lucru a făcut din ea subiectul unor dispute frecvente între facțiunile beligerante care și-au disputat supremația de la războiul civil care a distrus statul libian și a dus la asasinarea dictatorului Muammar Gaddafi.
Ca răspuns la tentativa de preluare a controlului de luna trecută, autoritățile din estul țării, bogat în petrol, care îl susțin mai mult pe guvernator, au oprit producția și exporturile de petrol. Măsura a provocat pentru scurt timp o creștere bruscă a prețului petrolului și a provocat temeri legate de prăbușirea economică a țării, care își generează aproape toate veniturile din vânzările de petrol și gaze.
Cu toate acestea, guvernatorul este încrezător că cele două părți vor reuși în curând să rezolve disputa și să restabilească livrările de petrol, după ce un tribunal a decis marți că preluarea puterii de către forțele aliniate lui Abdul Hamid Dbeibeh, premierul interimar la Libanului, a fost ilegală. Acesta a declarat că se așteaptă să își reia funcția de îndată ce va primi asigurări din partea forțelor de securitate din Tripoli cu privire la întoarcerea sa în siguranță, adjunctul său urmând să guverneze între timp.
Cu toate acestea, Claudia Gazzini, analist principal pentru Libia în cadrul companiei de consultanță în domeniul riscului Crisis Group, a declarat că întoarcerea lui Al-Kabir este încă departe de a fi garantată, deoarece hotărârile instanțelor libiene sunt aplicate în mod inconsecvent. Instanța care s-a pronunțat în favoarea lui Al-Kabir a fost Curtea de Apel din Benghazi, în estul Libiei, care ar putea avea dificultăți în punerea în aplicare a deciziei sale la Tripoli.
Marți, în urma discuțiilor găzduite de Misiunea Specială a ONU în Libia, cele două Guverne au convenit în mod provizoriu să își rezolve diferendele cu privire la banca libiană și să numească un nou guvernator și un nou consiliu de administrație. Cu toate acestea, discuțiile au stagnat de atunci, iar cele două Guverne au cerut mai mult timp pentru a lua o decizie.
Al-Kabir a declarat că vede preluarea controlului ca parte a unei acaparări a puterii de către Guvernul lui Dbeibeh, care dorește să își restabilească influența după ce luna trecută a pierdut un aliat cheie în Înaltul Consiliu de Stat. Organismul consultativ este însărcinat cu negocierea chestiunilor critice, cum ar fi planificarea bugetară, ca parte a unui acord de împărțire a puterii negociat în 2020 cu estul, care este dominat de Khalifa Haftar.
Guvernatorul a susținut că tentativa de preluare a puterii de către Tripoli a eșuat deoarece milițiile sale au reușit să obțină controlul doar asupra sistemelor operaționale ale băncii centrale și nu au putut menține legitimitatea internațională a acesteia și relațiile cu creditorii străini. Relațiile instituției libiene cu astfel de bănci sunt vitale pentru transformarea dolarilor obținuți din vânzările de petrol în bani gheață care pot fi plătiți celor aproximativ 2 milioane de angajați din sectorul public din întreaga țară.
Acesta a declarat că are în continuare sprijinul piețelor internaționale și comunică cu omologii săi de la Fondul Monetar Internațional, Rezerva Federală a SUA și băncile comerciale precum JPMorgan.
Forțele care au efectuat preluarea puterii vor garanta probabil întoarcerea sa în siguranță, acum că este clar că Banca Centrală nu poate funcționa în absența sa, a susținut Al-Kabir.
„Forțele și milițiile de pe teren cred că (n.r. preluarea) a fost greșită”, a spus el. „(n.r. Guvernul de la Tripoli) le-a transmis zvonuri conform cărora comunitatea internațională susținea decizia. Dar realitatea este complet diferită. Dbeibeh a făcut o greșeală. El ar putea fi răspunzător în fața legii”, a mai precizat Al-Kabir, conform POLITICO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News