Economia zonei euro va intra într-o "recesiune moderată" la sfârşitul acestui an şi este foarte probabil ca Banca Centrală Europeană (BCE) să reducă semnificativ prognoza de creştere pentru 2012, în condiţiile intensificării riscurilor, a declarat preşedintele instituţiei, Mario Draghi. Numeroşi analişti consideră că BCE este singura instituţie care are capacitatea să calmeze pieţele.
"Zona euro este afectată de amplificarea riscurilor şi de incertitudini persistente", a afirmat Draghi la prima sa conferinţă de presă în calitate de preşedinte al BCE.
Economia este marcată de incertitudini foarte mari şi de intensificarea tensiunilor pe anumite segmente ale pieţelor financiare, a adăugat Draghi după şedinţa de politică monetară la care dobânda-cheie a fost redusă în mod surprinzător cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25%.
Draghi a spus că inflaţia se menţine ridicată, dar va încetini pe parcursul anului 2012 sub 2%, în conformitate cu obiectivul pe termen mediu al BCE.
Noul şef al BCE a intrat într-un vârtej în prima sa săptămână ca preşedinte al Băncii Centrale Europene, în condiţiile în care liderii din zona euro se gândesc pentru prima oară la un viitor al regiunii fără Grecia, în timp ce blocajul economic din Italia riscă să atragă această ţară în criză.
Draghi nu a oferit vreun angajament de intensificare a programului băncii de achiziţii de obligaţiuni suverane, pentru susţinerea unor state ca Italia şi Spania.
"Programul de achiziţii de obligaţiuni are trei caracteristici, respectiv este temporar, este limitat şi este justificat de nevoia de reluare a funcţionării canalelor monetare", a spus şeful BCE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News