Șeful Bisericii Ortodoxe Ruse face apel la unitate pe fondul rebeliunii lui Prigojin

foto Agerpres
foto Agerpres

Șeful Bisericii Ortodoxe a Rusiei, Patriarhul Kirill, a cerut unitate națională, îndemnând luptătorii Wagner sub conducerea șefului Evgheni Prigojin „să se gândească din nou” înainte de a-și duce la capăt planurile.

 

„Când inamicii fac toate eforturile pentru a distruge Rusia, orice încercare de a semăna discordie în interiorul țării este cea mai mare crimă care nu are nicio justificare. În calitate de șef al Bisericii Ortodoxe Ruse, îi chem pe cei care, după ce au luat armele și sunt gata să le folosească împotriva fraților lor, să se gândească din nou. Susțin eforturile șefului statului care vizează prevenirea tulburărilor din țara noastră”, a declarat Patriarhul Kirill, sâmbătă.

În discursul său, patriarhul a numit revolta Wagner un „test”. El le-a cerut rușilor să păstreze unitatea națională, precum și să-i sprijine pe soldați cu toată puterea lor, scrie CNN.

Patriarhul a susținut conflictul Rusiei cu Ucraina, declarând în martie trecut că acesta a fost o prelungire a unei ciocniri culturale fundamentale între lumea rusă mai largă și valorile liberale occidentale, în cadrul unui discurs profund homofob.

Experții au spus că comentariile lui Kirill au oferit perspective importante asupra viziunii spirituale mai ample a lui Putin despre o întoarcere la un Imperiu Rus, în care religia ortodoxă joacă un rol esențial, mai puternic decât constituția și codul penal.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat că cei aflați pe „calea trădării” sau a rebeliunii armate vor fi „pedepsiți” după ce șeful grupului paramilitar Wagner a declarat că trupele sale au preluat controlul asupra instalațiilor militare din două orașe rusești, cufundând țara în criză.

Evgheni Prigojin, șeful companiei militare private (PMC) Wagner, a refuzat să se predea în urma discursului președintelui rus Vladimir Putin.

Prigojin a spus pe Telegram că președintele „se înșeală profund”, scrie CNN.

„În ceea ce privește „trădarea patriei”, președintele se înșeală profund. Suntem patrioți ai Patriei noastre, am luptat și luptăm, toți luptătorii PMC Wagner”, a spus Prigojin într-o serie de mesaje audio.

„Și nimeni nu se va preda la cererea președintelui, a FSB sau a oricui altcineva”, a adăugat el.

Limbajul lui Prigojin în mesaj este de clară sfidare atât a Kremlinului, cât și a serviciilor de securitate. Anterior, el a avut grijă să nu-l critice direct pe Putin și să nu-i conteste autoritatea.

Prigojin a revenit și la o temă familiară, spunând că oamenii săi sunt patrioți și refuză să perpetueze „corupția, înșelăciunea și birocrația” în care susține că trăiește Rusia.

„Când ni s-a spus că suntem în război cu Ucraina, ne-am dus și am luptat. Dar s-a dovedit că se fură și muniția, armele, toți banii alocați, iar birocrații stau leneși, păstrând bogățiile pentru ei, doar pentru ocazia care s-a întâmplat astăzi, când cineva [marșează] la Moscova", a continuat acesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel