Viața a sute de mii de români se bazează pe medicamentele antidiabetice finanțate de stat. Sumele cheltuite de la buget sunt de peste 25 de milioane de euro anual, dar crizele nu au lipsit în domeniu. Decizia este concentrată în mâinile a câtorva specialiști, reuniți în Comisia de specialitate a Ministerului Sănătății. Șeful acesteia a fost sponsorizat și a obținut contracte de cercetare de la mai multe companii farmaceutice, pe care însă nu le-a făcut publice. De Ce News a intrat în posesia contractelor încheiate de prof. dr. Amorin Popa, președintele Comisiei de diabet din cadrul Ministerului Sănătății, cu câteva firme care produc medicamente de diabet. Conform legii , atât președinții cât și membrii Comisiilor de specialitate sunt obligați, în termen de 30 de zile de la numire, să întocmească și să depună declarația de interese. În luna martie se împlinește un an de la numirea lui Amorin Popa în funcția de președinte al Comisiei de Diabet, dar declarația de interese nu a apărut nici până astăzi pe site-ul Ministerului Sănătății.
Comisia de Diabet este cea care elaborează și aplică ghidurile de practică medicală, achiziționează aparatura medicală, participă la elaborarea documentației pentru achizițiile de medicamente și materiale sanitare pentru programele naționale, estimează necesarul de fonduri pentru organizarea acestora. Medicul Amorin Popa, de la Spitalul Județean Oradea, a publicat numeroase studii sponsorizate de firme farmaceutice ce produc tratamente pentru diabet și a participat la numeroase conferințe și congrese internaționale, sponsorizat de aceleași firme farmaceutice. Redacția DC News se află în posesia mai multor contracte încheiate între prof. Popa și reprezentanțele unor firme farmaceutice multinaționale. Toate aceste activități trebuiau să figureze în declarația de interese (prevăzute la art. 2), declarație care este inexistentă până în prezent.
Scandaluri în care a fost implicat dr. Amorin Popa
În anul 2008, dr. Amorin Popa a fost acuzat de către o parte a presei că a primit o donaţie de 1000 de doze de insulină din partea unei farmacii pe care le-a dat prin farmacia Policlinicii bolnavilor de diabet, deşi ştia că acestea vor expira la sfârşitul lunii aprilie. Doi ani mai târziu, Amorin Popa ar fi semnat o notă internă care interzice internările de urgenţă la Clinica Medicală II din cadrul Spitalului Județean de Urgență Oradea. Măsura a fost luată pentru evitarea defecţiunilor în asistenţa de urgenţă.
Fondurile pentru programul național de diabet au crescut în 2009 față de 2006 cu 300%
În anul 2009, Ministerul Sănătății a constat o creștere valorică a programului național de diabet cu peste 300% în ultimii 3 ani, fără să se înregistreze o creștere importantă, proporțională, a numărului de pacienți tratați. De aici au pornit diferite anchete, în care s-au descoperit adevărate rețele de medici care prescriau tratamente enorme aceluiași pacient sau unor pacienți care decedaseră de mult timp. Nici un caz nu a fost finalizat în Justiție.
Cazul Tiberiu Mogoș: Rețete de 1.5 milioane de euro anual
În 2007, medicul Tiberius Mogoş a prescris reţete în valoare de 1,44 milioane de euro, iar în 2008 de 1,54 milioane de euro. Dar este vorba despre o întregă rețea. Schema fraudei în cadrul „Rețelei insulina” este simplă: medicii prescriu insulina produsă de o anumită firmă unor pacienți inexistenți, preferabil decedați, sau în cantități mult mai mari decât este necesar, rețetele ajung la o farmacie cu care medicul colaborează, iar casele de asigurări plătesc pentru o marfă care nu a fost livrată pacienților. Ministerul Sănătății a sesizat Parchetul, în 2009, dar nu a mai anunțat ulterior nicio finalitate a anchetei.
Citește și:
De ce unii medici prescriu insulină morților
„Rețeaua cancerul”: oncologi care prescriu medicamente morților
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News