Antony Blinken cere ajutorul Beijingului pentru "menţinerea păcii şi stabilităţii în Taiwan".
Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a subliniat în timpul unei întâlniri cu un înalt responsabil chinez importanţa "menţinerii păcii şi stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan", în momentul când insula revendicată de Beijing îşi alege sâmbătă viitorul preşedinte, relatează Agerpres, citând France Presse.
Întorcându-se pentru scurt timp la Washington între ultimul său turneu în Orientul Mijlociu şi deplasarea la forumul economic de la Davos, Antony Blinken a discutat cu Liu Jianchao, care este şeful diviziei internaţionale a Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez.
În timpul acestei întâlniri, secretarul de stat american "a reiterat importanţa menţinerii păcii şi stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan şi în Marea Chinei de Sud", o zonă contestată şi scenă a unor incidente recente între Beijing şi Manila, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american Matthew Miller într-un comunicat.
Washingtonul nu recunoaşte Taiwanul ca stat şi consideră Republica Populară Chineză drept singurul guvern legitim, dar oferă totuşi insulei ajutor militar semnificativ. Statele Unite se declară în favoarea unui statu-quo, care, consideră ele, garantează pacea, notează AFP.
China nu a menţionat Taiwanul în declaraţia făcută după întâlnirea bilaterală şi a indicat că cele două părţi au convenit "să continue să consolideze dialogul şi cooperarea".
"Dl. Liu a expus poziţia Chinei cu privire la problemele pertinente, subliniind că cele două părţi ar trebui să se apropie pentru a promova dezvoltarea stabilă, sănătoasă şi durabilă a relaţiilor China-SUA", potrivit unui comunicat al biroului său, publicat pe WeChat.
În Taiwan, la aceste alegeri prezidenţiale, vicepreşedintele Lai Ching-te, cunoscut de asemenea sub numele de William Lai, de la Partidul Democrat Progresist (DPP, pro-independenţă), este dat favorit să-i succeadă actualei preşedinte Tsai Ing-wen, de asemenea de la DPP.
Statele Unite, care vor trimite o delegaţie informală în insulă după votul ce se desfăşoară sâmbătă, "cred că este la latitudinea alegătorilor din Taiwan să decidă asupra următorului lor lider în mod liber şi fără ingerinţe externe", a declarat joi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Vedant Patel.
Liu Jianchao s-a arătat reţinut în răspunsurile sale despre Taiwan marţi în faţa think-tankului Consiliul pentru Relaţii Externe de la New York, refuzând să spună cum va reacţiona China la rezultatul alegerilor prezidenţiale, dar notând "angajamentul Statelor Unite de a nu sprijini independenţa Taiwanului".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News